100 000 британци поискаха арест на Бенямин Нетаняху за военни престъпления

10546
100 000 британци поискаха арест на Бенямин Нетаняху за военни престъпления
Снимка: Getty Images / Guliver

100 000 британски граждани са се подписали в петиция, с която искат израелският премиер Бенямин Нетаняху да бъде арестуван при предстоящото си посещение на Острова. Причината за искането – военни престъпления и по-точно последната голяма офанзива в Ивицата Газа от миналата година, когато загинаха над 2000 палестинци.

Организатор на петицията е Деймиън Моран, който се позовава на международното право за искането си. „Не вярвам той да бъде задържан – нашето правителство ще каже бля-бля-бля, международното право, бля-бля-бля”, язвително коментира Моран пред „Ал Джазира”.

За Нетаняху споразумението с Иран е в услуга на тероризма

Според министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху споразумението за иранската ядрена програма ще позволи на Техеран за отделя пов...

Ако петицията надхвърли 100 000 подписа, Камарата на общините е длъжна да я обсъди. Депутатът на консерваторите сър Ерик Пикълс обаче определи подписката за абсурдна. „Одобрявам позицията на британското правителство, което твърдо подкрепя правото на израелските власти да се защитават от Хамас”, заяви той, цитиран от британския вестник "Телеграф".

Офанзивата от миналата година в Газа започна заради изчезването и убийството на трима израелски младежи. Така и обаче не се появи неопровержима информация, че за това деяние отговорни са „Хамас”. То отприщи гнева на Израел и атаките срещу „Хамас”, при които пострадаха много невинни, а палестинско момче беше изгорено живо в Йерусалим. Още миналото лято Actualno.com разказа историята на Палестина и на офанзивата през очите на едно българско момиче – в два материала, „Уравнението на войната – константите” и „Уравнението на войната – променливите”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа