20% от тийнейджърите в ЕС трудно четат

3869
20% от тийнейджърите в ЕС трудно четат

Европейският съюз е разтревожен от високото равнище на неграмотност в страните-членки - 20% от 15-годишните европейски тинейджъри се затрудняват да четат и пишат.

Необходимите действия, които трябва да се предприемат за решаване на този проблем, се обсъждат на провеждащата се на 5 и 6 септември в Никозия конференция, която е част от програмата на Кипърското председателство, съобщи БНР, цитирано от Стандарт нюз.
 
Борбата с младежката неграмотност е едно от най-сериозните предизвикателства пред Европейския съюз, защото тя води до последващи сериозни социални проблеми. Една пета от младите хора в страните-членки нямат базова грамотност, което ще затрудни тяхното участие в трудовия пазар и обществото по-късно. Отделно около 80 млн. възрастни европейци, което е около една трета от работната сила в съюза, имат ниски или само основни умения, което също ги изключва от трудовия пазар. А се очаква делът на работните места, които изискват висока квалификация, да се увеличи до 35% до 2020 г., от сегашните 29%. Затова Европейският съюз си поставя за цел в следващите 8 години да намали с 5% дела на младите хора на 15-годишна възраст, които имат проблеми с четенето.

Тези проблеми, както и практическите действия, които трябва да се предприемат за тяхното решаване, са в центъра на започващата конференция в Никозия. В нея експерти, преподаватели, представители на научни звена, политици ще обсъдят окончателния доклад на създадената през февруари миналата година специална работна група с представители на страните-членки на ЕС.

Предложенията, с които ще излезе конференцията, ще бъдат дискутирани по време на неформалния съвет на образователните министри през октомври. Неговите заключения ще бъдат одобрени като политика на съюза през ноември.

Редактор: Яна Баярова

Изследват ефектите от неграмотността върху икономиката

Българската стопанска камара (БСК) и Българската академия на науките (БАН) ще изследват икономическите ефекти от неграмотността в бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com