200 бежанци загинаха край бреговете на Либия

7400
200 бежанци загинаха край бреговете на Либия
Снимка: Gettyimages

Лодка със стотици бежанци потъна край Либия. На надуваемия плавателен съд е имало около 200 души.

Най-малко 30 емигранти загинаха в четвъртък, а техният брой може да се увеличи, защото десетки други се водят за изчезнали край бреговете на Либия, след потъването на лодката с около 200 души, съобщи служител на либийската брегова охрана, която е към непризнатото правителство в Триполи.

"Ислямска държава" контролира 200 км от либийското крайбрежие

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са завзели 200-километров участък от либийското крайбрежие край град Сирт То...

"Досега извадихме 30 тела, спасихме десетки хора, но десетки са изчезнали, след като лодка с 200 емигранти на борда потъна край град Зуара”, разположен на около 160 км западно от либийската столица, заяви пред АФП служителят. "Всички хора – тези, които бяха спасени, и тези, чиито тела бяха открити - са от африкански държави", каза той.

Служителят, свързан с международно непризнатото правителство базирано в Триполи, заяви, че "бреговата охрана продължава своите спасителни операции и ще ги засили сутринта (в петък)".

"Ние работим с много ограничени ресурси, повечето от лодките, които използваме, са рибарски лодки, които наемаме от собствениците им", каза той.

Броят на отплаващите нелегално от 1770-те километра либийско крайбрежие рязко се увеличи след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 година, което причини хаос в страната. Потопената в насилие Либия е разкъсана от две съперничещи си правителства. Ситуацията улеснява трафикантите.

Разрешаването на конфликта в Либия е ключът за справяне с мигрантската криза, смятат в Италия

Докато не бъде разрешена ситуацията в Либия, трагедиите в Сицилийския прилив ще се повтарят. Това обяви министърът на вътрешните рабо...

Италианският остров Лампедуза е на малко повече от 300 км от Либия. Всяка седмица стотици емигранти от Африка, Сирия или други конфликтни зони се опитват да достигнат по-богати и по-спокойни, според тях, земи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа