25 години след падането на Берлинската стена

50365
25 години след падането на Берлинската стена

Икономическите различия между Източна и Западна Германия продължават да се усещат 25 години след падането на Берлинската стена, посочва правителствен доклад.

„През 1990 година обединена Германия бе поставена пред безпрецедентно предизвикателство – възстановяването на Изтока. Днес, 25 години по-късно, може да се направи обща положителна равносметка, но във важни сектори от икономиката и в трудовия пазар остават значителни различия”, подчертава Ирис Глейке – ръководител на новите федерални провинции.

„Брутният вътрешен продукт на глава от населението в присъединените към Западна Германия провинции се равнява на две трети от този в западните провинции”, подчертава годишният „доклад за състоянието на германското единство”. В документа се уточнява, че през 2013 година съотношението на БВП на глава от населението е било 23,585 евро към 35,391 евро, докато през 1991 година в източната част на Германия БВП на жител е бил една трета от този в западната част на страната.

В същото време Глейке подчертава, че „липсата на големи предприятия продължава да бъде фактор, който обяснява защо производителността на изток е много по-ниска и процесът по хармонизиране напредва бавно в последните години”.

В тази връзка докладът посочва, че 2013 година е била годината с най-ниско ниво на безработицата в Източна Германия от обединението насам. Въпреки това безработицата там остава „много по-висока” (10,3%) в сравнение с 6% в западната част на Германия. Според изследване на икономическия институт Ifo „икономиката на бившата ГДР е отчела ръст от 20%, но тази на бившата ФРГ е отбелязала растеж от 27% в периода 1995-2013”.

В същото време анкета на института за проучване на общественото мнение Infratest Dimap показва, че 75% от германците, които живеят в източната част на страната, са извлекли полза от обединението срещу 48% от западногерманците.

АФП

Евроскептична партия вече е трета по сила в Германия

Германската партия "Алтернатива за Германия", която не подкрепя еврото, достигна за първи път рейтинг от 10%, показва изследване на и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа