3000 бежанци са спасени при операция край бреговете на Либия

3927
3000 бежанци са спасени при операция край бреговете на Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 3000 бежанци бяха спасени в рамките на денонощие при най-мащабната за тази година спасителна операция край бреговете на Либия. Хората са били натоварени на двайсетина лодки и корабчета, непригодни за пътуването през Средиземно море към Италия. В операцията за спасяването им се включи италианската флота, подпомогната от норвежки боен кораб и кораб на организацията „Лекари без граници“. 

Броят на пристигащите лодки с имигранти нарастна значително през последната седмица. Служител на италианската брегова охрана, участвал в спасяването на мигрантите от няколко лодки, посочи пред BBC, че са спасили 287 имигранти, пристигащи от държави извън Европа. Те са с различна националност - сирийци, еритрейци, сомалийци. Пристигнали са от юг с рибарска лодка с дължина 20 метра, информира БНР.

Македония удари спирачката

Кадрите от хаоса в Гевгелия, най-южния македонски град на границата с Гърция, обиколиха света. Отчаяни хора се опитват по някакъв начин...

Повечето от имигрантите са транспортирани до пристанища в Южна Италия. 

Вчера полицията в Палермо съобщи, че е арестувала шестима египтяни по подозрения за трафик на хора. Според свидетелски показания, те са получили по 2 хиляди евро на човек, за да прекарат няколкостотин бежанци по море. 

264 500 имигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, сочат официалните данни на ООН. 104 хиляди от тях са достигнали бреговете на Италия, а 160 хиляди - на Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа