38 души загинаха в пожар в Одеса

44042
38 души загинаха в пожар в Одеса
Снимка: Gettyimages

Най-малко 38 души са загинали в пожар днес в Одеса в сградата на профсъюзите, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на украинската милиция. Някои /30 души/ са се задушили от дима, а други /8 души/ са загинали, докато са скачали от прозорците на сградата.  Петдесет души са били ранени. Сред ранените има и 10 милиционери.

По-рано днес руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че
активисти на Десен сектор и на Самоотбрана от Харков и Киев, предизвикали масовите безредици в Одеса, са подпалили сградата на областния съвет на профсъюзите в града, предаде ИТАР-ТАСС.

Меркел и Обама заплашиха Русия с нови санкции

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заплашиха Русия с нови санкции, които ще засегнат по-директно...

Според украинското министерство на вътрешните работи пожарът е с криминален произход, предаде Франс прес. Иначе преди това в сблъсъци на проруски и прокиевски активисти в Одеса загинаха 4 души и бяха ранени 15 души.

Междувременно Украйна отрече, че използва танкове и ракети срещу цивилното население при прочиствателната операция в източна Украйна.

"Официално заявяваме, че никакви танкове или ракети не се използват срещу цивилното население. Заявлението на Русия за участието на недържавни въоръжени групировки в контратерористичната операция не съответстват на действителността", посочи украинският представител на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той опроверга и твърденията, че в операцията участвали чуждестранни граждани.

На свой ред постоянната представителна на САЩ в ООН Саманта Пауър нарече лъжливи съобщенията, че "украинците извършват мащабна жестока атака срещу невъоръжени цивилни лица". По думите й "украинското правителство предприема мерки, насочени да се ограничи насилието от страна на спонсорираните от Русия полувоенни групировки, за да се гарантира сигурността на гражданите на страната".

По-рано на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия предложи да се приеме заявление в подкрепа на женевското споразумение от 17 април, които изисква незабавно спиране на огъня.

"Струваме си, че е добре да завършим нашето заседание с такова заявление", заяви руският представител в ООН Виталий Чуркин. По думите му документът трябва да съдържа призив "незабавно да се сложи край на всякакво насилие, включително използването на въоръжени сили в източна Украйна, и сериозно да започне реализирането на женевския документ в пълен обем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа