5 стъпки към мира в Украйна

13225
5 стъпки към мира в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

В Украйна продължават да умират хора, семейства - да бъдат разделяни, къщите са унищожавани, икономиката е разсипвана, етническите разделения се увеличават, а политическото единство все още липсва. Човешката трагедия се разраства с всеки изминал ден. САЩ, Европа и Русия изглежда се намират в задънена улица и са неспособни да разберат гледната точка на другата страна, пише в авторска статия бившият сенатор от Конгреса на САЩ Бил Брадли.

Наскоро Украйна разпали напрежението, като даде на бившия грузински президент Михаил Саакашвили украинско гражданство и го назначи за губернатор на Одеската област. Рискът от по-мащабна война с всички последствия за украинския народ, Европа и отношенията между Русия и САЩ продължава да тлее. Както много международни събития, и украинската криза се вписва в по-широк исторически контекст.

Западът предпочита Русия на червеното варварство, а не путинската Русия

Г. К. Честъртън казваше, че съвременният свят ще се управлява от учителки. И ако съдим по кандидата за следващ президент на САЩ Хилари ...

В края на Студената война преобладаващите възгледи във Вашингтон бяха, че САЩ са силни, а Русия е слаба и е без глас в еднополюсния свят. Ние игнорирахме руското противопоставяне на експанзията на НАТО, войната в Ирак и водената от САЩ военна намеса в Сърбия за независимостта на Косово. Не сдържахме уверенията си към Русия, че въздушните удари в Либия ще бъдат ограничени, за да не застрашават живота на цивилните, и че няма да доведат до смяна на режима. Излязохме от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и дори предложихме Украйна и Грузия да се присъединят към НАТО.

Всеки път негодуванието на Русия растеше. Когато се сблъска със западната подкрепа към проевропейските демонстранти на площад „Независимост“ в Киев през 2013 година и след незаконното сваляне на президента на Украйна Виктор Янукович през 2014 година, Русия изпита още по-силна тревога относно намеренията на Запада и нейната военна намеса в Източна Украйна скоро започна. Американските действия в Косово, които отцепиха на етнически принцип една независима държава от една суверенна нация, послужиха на Русия като прецедент за отделянето на Крим от Украйна.

Предвид всички тези събития мнозина смятат, че е започнала нова Студена война. Аз не съм съгласен. Все още не е късно да се поправят отношенията ни с Русия, но истинското подобрение трябва да започне с Украйна, която е обект на стратегически интерес за Русия и на нестратегически за нас.

През май държавният секретар на САЩ Джон Кери и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха с Путин, показвайки, че може би започват дипломатически усилия за прекъсване на настоящия застой в украинската криза. В рамките на подобни усилия би трябвало да се направи признанието, че всички страни в процеса са отговорни за сегашното положение – Русия заради военната намеса, САЩ и Европа заради опитите си да привлекат Украйна изключително в сферата на западното влияние, особено НАТО, и самата Украйна заради това, че не се възползва от предоставилите й се възможности през последните 20 години, за да подобри управлението си, да намали корупцията и да създаде по-силно национално единство.

С приемането на тази споделена отговорност за кризата в Украйна можем да продължим идеята, която признава както основателността на руските опасения за сигурността на границите на Русия, така и важността на самоопределянето на украинския народ. Подобно споразумение би трябвало да има пет точки:

Старите европейски демокрации не искат да участват във война в Украйна

Над 50% от германците, италианците и французите не биха желали техните държави да използват военна сила като членки на НАТО при евентуа...

1. Руските войски да се изтеглят от Източна Украйна, а Русия да признае украинските граници в рамките на законово обвързващ договор

2. Украйна да приеме никога да не се присъединява към НАТО

3. Украйна да има възможност за членство едновременно в ЕС и в Евразийския икономически съюз

4. В Крим да бъде проведен нов референдум под надзора на международни наблюдатели, който да реши дали полуостровът да бъде част от Русия, Украйна или да се отдели като независима държава.

5. Всички икономически санкции срещу Русия да отпаднат.

МВФ ще удължи финансирането за Украйна дори без споразумение с кредиторите

Международният валутен фонд е готов да продължи финансирането на Украйна дори и при липса на споразумение между страната и нейните кре...

Накратко, докато Западът се опитва да поднови преговорите с Русия за украинската криза, не би трябвало да очаква те да доведат просто така до редица отстъпки от руска страна. Хардлайнерите биха определили това като „успокояване“. Компромисът обаче не е същото като успокояването, особено предвид факта, че Путин изглежда е по-скоро тактически опортюнист, отколкото стратегически подстрекател към войни. Ако Русия получи някакво уверение за териториалната си сигурност с обещанието Украйна и Грузия да не бъдат присъединявани към НАТО, това ще отнеме възможността на Путин да аргументира пред народа си експанзионистката агресия.

Освен това нито едно друго предложение за настоящата криза в Украйна не изглежда надеждно. Само икономическите санкции и понижаващите се цени на петрола няма да накарат Кремъл да промени поведението си заради възможно народното недоволство – това показаха дотук непреклонността на Путин и високият му рейтинг. След като цените на петрола започнаха да се покачват, а рублата частично възстанови стойността си, да се разчита на икономическите притеснения на Русия, би било твърде наивно.

След като Украйна не е член на НАТО, нито е от критично значение за интересите на САЩ, Вашингтон не трябва да се конфронтира с Русия по военен път или да организира коалиция с тази цел. А тъй като изпращането на оръжия за Украйна не само ще доведе до ескалация на насилието без гаранция, че Киев ще победи, то САЩ би трябвало да не изпращат военна помощ в региона.

Това, което може да успокои руската несигурност е една военно неутрална Украйна, способна да осъществи потенциала си за икономически просперитет, без да бъде пионка на Запада или Русия. Ако заеме позиция на военен неутралитет, Украйна може да получи разрешение да участва както в ЕС, така и в Евразийския икономически съюз.

От своя страна, ако покажат на Русия, че уважават териториалната й сигурност, САЩ може да спечелят доверието на руския народ и вероятно ще съживят отношенията си с руското правителство. След като загърбят тази криза, САЩ и Русия може да подновят продуктивното си партньорство по много важни проблеми за двете страни, включително ислямския тероризъм, ядрените оръжия в Иран и дълго пренебрегвания процес за установяване на контрол над ядрените оръжия. САЩ и настоящото руско правителство може и да не са големи приятели, но поне ще избегнем опасността да се превърнем във врагове.

60% от жителите на страни от НАТО са против доставки на оръжия за Украйна

Около 60 процента от жителите на страни от НАТО са против доставки на оръжия за Украйна, показва допитване на американския социологичес...

Time

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа