7 души са задържани за нападението в Париж

16537
7 души са задържани за нападението в Париж
Снимка: Gettyimages

От френското вътрешно министерство потвърдиха информацията.

Френският посланик: Това беше атака срещу свободата на словото

Свободата на пресата и свободата на словото са ценности, които трябва да защитаваме. Ако се налагат граници на шегата и на словото, тов...

Източник от френската съдена система заяви, че мъже и жени, приближени до двамата братя, в момента се разпитват от полицията, но не съобщава къде са били заловени те.

"Няколко души са задържани през нощта", каза френският премиер Манюел Валс за радио RTL, като добави, че двамата заподозрени са известни на разузнавателните служби и "без съмнение" са проучвани преди вчерашното нападение.

По-рано стана ясно, че  още от 2005 година насам Шериф и Саид Коуачи, които са най-вероятните извършители на смъртоносната атака срещу редакцията на списание „Шарли ебдо”, са набирали последователи на френския салафизъм за екстремистки групировки. Това е било известно на френските служби, заяви арабистът Владимир Чуков. Припомняме, че соченият за трети нападател – Хамид Мурад, вече се предаде. Засега информацията е, че той има алиби за времето на нападението т.е. не е физически извършител на убийства.

Според българския журналист и писател Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, потвърди, че журналистите от „Шарли ебдо” са работели под полицейска охрана още след публикуваните за пръв път карикатури на пророка Мохамед. За последно списанието е публикувало карикатура на Али Ал Багдади – „халифът” на Ислямска държава.

Премиерът Манюел Валс каза пред радио RTL, че двамата заподозрени, които все още не са открити, са извести на разузнавателните служби и "без съмнение" са проучвани преди вчерашното нападение.

Татяна Дончева: Западняците са лицемерни и не мислят за другата гледна точка

Вече минаха достатъчно години от 11 септември, за да осъзнаем, че това, което се случи в САЩ, не е пик и настроенията срещу западната ц...

Маскираните и облечени в черно въоръжени мъже нахлуха в редакцията на френското издание "Шарли ебдо" вчера сутринта. Бяха убити общо 12 души - някои от най-изявените френски карикатуристи и двама полицаи. След клането нападателите откраднаха кола и избягаха.

Полицията издаде заповеди за арест на Шериф Куачи на 32 г., джихадист, обвинен през 2008 г. в участие в мрежа за изпращане на бойци в Ирак, и на 34-годишния му брат Саид. И двамата са родени в Париж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа