800 са загиналите в Средиземно море емигранти

6223
800 са загиналите в Средиземно море емигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Загиналите при корабокрушението край либийските брегове в Средиземно море са осемстотин души. Това съобщи в Катания представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците /HCR/ и Международната организация за миграциите /IOM/, след като разговаряха с оцелели.

"Може да се каже, че 800 души са загинали", каза говорителката на HCR в Италия Карлота Сами. Тази оценка че потвърдена и от говорителя на OIM Флавио ди Джакомо. Двамата успяха да разпитат повечето от 27-те оцелели на пристанището в Катания.

В Либия 1 млн. имигранти чакат да отпътуват към Европа

Имаме информация, че на либийския бряг чакат 1 млн. имигранти да тръгнат към Европа, предупреди италианският прокурор Маурицио Скалиа...

Сред пътуващите на кораба е имало деца на възраст 10-12 години. Имало е сирийци, около 150 души от Еритрея, сомалийци. Те са тръгнали от Триполи в събота в осем часа сутринта, обясни Карлота Сами. Оцелелите са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Еитрея и Бангладеш", каза от своя страна Ди Джакомо, уточнявайки, че сред тях има и четири непълнолетни. Всички те след пристигането си тази нощ на пристанището в Катания, са отведени в център за временно настаняване.

Според оцелелите корабът им се е обърнал заради движение на тълпата, когато към тях се приближавал португалски товарен кораб, повикан на помощ. Италианската брегова охрана, която извади от водата 24 трупа, не потвърди бройката, дадена от оцелелите. Италианската полиция съобщи, че двама от оцелелите - тунизиец и сириец, за които се смята, че може да са били капитанът и член от екипажа на траулера, бяха арестувани от бреговата охрана. ЕС реши да проведе в четвъртък извънредна среща на върха, на която спешно да се обсъди и намери решение за драмата с мигрантите, прекосяващи Средиземно море. Черна серия от корабокрушения от началото на година е отнела живота на близо 1 600 души, според данни на HCR.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа