Алтернативен референдум в Донбас и Луганск - над 70% искат в Украйна

32808
Снимки: Getty Images/Guliver

Над 70% от гласувалите на алтернативен референдум за статута на Донбас са против областта да се отделя и желаят териториалната цялост на Украйна да се запази. Това показват социологическо проучване "на терен", проведено в навечерието на днешния референдум и публикувано на общинските сайтове на Красноармейск и Димитров, пише украинският сайт „Сегодня”.

Още на 4 май в Донбас, преди днешният референдум, е проведено „национално” допитване т.е. един вид референдум, което дава следните резултати – 72,8% от жителите на Донецк и 70,1% от Луганск искат да останат в границите на Украйна, докато 24,75% и 26,9% съответно за двете области са против.

Турчинов: Референдумът е риск за мира в Украйна

Александър Турчинов, временно изпълняващият длъжността президент на Украйна, призова в събота избирателите да не гласуват с „да" ...

Интересен факт е, че все пак в Донецк и Луганск искат по-голяма автономия във фискално и културно отношение. 84,79% от гласувалите в Донецк и 87,7% в Луганск са „за” такава автономия.

Референдумът от 4 май е организиран от социални активисти и в него има два въпроса. Първият е – подкрепяте ли териториалната цялост на Украйна, а втория – искате ли разширение на правомощията на местните власти, които да се изразяват във самостоятелна фискална и културна политика. Той е проведен с помощта на 100 мобилни групи, които са се грижили за точното провеждане на плебисцита.

„Всички социологически проучвания, проведени в Донбас преди течащия сега референдум, сочат, че болшинството хора искат да останат в границите на Украйна. Това потвърждава, че идеята за федерализация и създаване на републики са привнесени отвън и се насаждат изкуствено”, заяви Димитрий Ткаченко, един от хората, които стоят зад проучванията.

Днешният референдум, който се провежда от проруските сепаратисти, започна в 8 часа сутринта украинско време. Организацията не изглежда на ниво - само в района на Донецк за референдума са открити около 1500 избирателни секции , които очевидно не са достатъчни. За сравнение, в изборите за Върховната рада на Украйна през 2012 година, секциите в района са почти един и половина пъти повече - 2444. Гласуването се провежда без наблюдатели, но от ЦИК на Донецката народна република твърдят, че 500 чуждестранни журналисти имат достъп до всички избирателни секции и могат да потвърдят, че всичко се извършва легитимно.

400 американски наемници участват в антитерористичната операция в Източна Украйна

В антитерористичната операция на украинските власти в източната част на страната,  участват около 400 елитни войници на една от на...

Резултатите от референдума ще бъдат обявени в понеделник (12 май) през нощта, като според Роман Лягин, председател на Централната избирателна комисия на Донецката народна република „три часа броене би трябвало да са достатъчни за определяне на резултатите”.

Снимки: Обстановката на днешния референдум в Донецк и Луганск, проведен от Донецката народна република

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com