Анджей Дуда може да осуети плановете на Камерън

13019
Анджей Дуда може да осуети плановете на Камерън
Снимка: Getty Images/Guliver

Избирането на Анджей Дуда за президент на Полша може да усложни преговорите, които Дейвид Камерън води с ЕС относно бъдещето на Великобритания в блока. Член на националистическата партия Право и справедливост и непоколебим консерватор, който подкрепи идеята за лишаване от свобода за участие в ин витро процедури, Дуда бе избран с над 50% от гласовете, побеждавайки действащия президент Бронислав Коморовски по време на втория тур от изборите в неделя.

Хора от преговарящия екип на британския премиер Дейвид Камерън може да се почувстват окуражени от факта, че Дуда е евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти, която включва и торите. Освен това, по време на кампанията си той изрази подкрепа към идеята за връщане на някои правомощия от Брюксел на страните членки. Според Дуда „ЕС не бива да е структура, която гражданите свързват със забрани, заповеди и сложни правила“.

Ако Камерън мисли, че си е спечелил съюзник в преговорите с Брюксел, вероятно ще бъде разочарован, особено когато става дума за очевидно основния за британските гласоподаватели въпрос – свободата на движение на европейските граждани във Великобритания и техните права след установяване в страна.

Партията Право и справедливост, която в момента е в опозиция, се представя като най-патриотичната партия. Нейните лидери се гордеят с безкомпромисната си позиция, когато са заложени интересите на Полша. Партията ще участва на парламентарните избори през октомври и ако ги спечели, ще има контрол както над президентството, така и над парламента.

Каквото и да се споразумение за ограничаване на правата на близо 800-те хиляди поляци, които в момента живеят във Великобритания, би било прието като предателство от националистическата електорална база и би навредило сериозно на Дуда и на патриотичния образ на неговата партия. Освен това, много от тези 800 хиляди поляци имат семейства в Полша, които едва ли ще гледат благосклонно на която и да е партия, която се съгласи на ограничаване на правата на техните близки във Великобритания.

В миналото Право и справедливост вече срещна критики за това, че е съюзник на торите в ЕП. Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск обвини партията, че „действа срещу полските интереси“ заради работата си с торите в Брюксел, докато в същото време Камерън води преговори за ограничаване на правата на поляците във Великобритания. Дуда и неговите съпартийци ще бъдат особено уязвими на този вид обвинения по време на изборите през октомври.

По същия начин, Камерън може да очаква слабо сътрудничество по въпроса за европейската миграция и от настоящата управляваща партия – десноцентристката Гражданска платформа, която ще се бори да остане на власт във Варшава. Освен това, въпреки че всекидневното управление на Полша е в ръцете на премиера Ева Копач, конституцията на страната дава на президента значителни правомощия в сфери от външната политика и отбраната, както и право на вето върху гласуваните закони.

Дуда вероятно ще се възползва от трибуната, която получи преди парламентарните избори, така че дори и да иска, премиерът Копач трудно ще подпише споразумение с Камерън без неговото съгласие.

Избирането на Дуда разтърси политическия живот в Полша, който от осем години е доминиран от управляващата партия на Коморовски. В следващите няколко месеца двете формации ще проведат жестоки битки за сърцата и умовете на поляците, а в тези битки никоя партия не може да си позволи да изглежда така, сякаш пренебрегва правата на полския народ. Предвид това, изглежда, че поне до октомври Камерън не трябва да очаква голям компромис от Варшава по въпроси като свободата на движение и правата на европейските мигранти на Острова.

Британските министри остават със замразени заплати още пет години

Заплатите на министрите от британското правителство ще бъдат замразени и през следващите пет години, за да се намали бюджетния дефици...

The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа