Ангела Меркел отхвърли частичното отписване на гръцкия дълг

11861
Ангела Меркел отхвърли частичното отписване на гръцкия дълг
Снимка: Getty Images / Guliver

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отново отхвърли предложенията за частично отписване на гръцкия дълг, но каза, че правителството ѝ ще покаже гъвкавост в новите преговори относно начина по който Атина структурира своите плащания по държавните дългове. В интервю за германска телевизия канцлерът също така отхвърли и възможността за принуждаване на Гърция да напусне еврозоната. Преди дни тя каза пред германските депутати, че временното излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до „предвидим хаос“.

Изказването на Меркел стана в момент, когато гръцките банки се готвят да отворят отново врати в понеделник за първи път от седмици, и да позволят ограничено теглене на пари в брой. Съгласно новите изисквания, ограниченията върху превода на пари в чужбина се запазват, но клиентите ще могат да теглят наведнъж до 420 евро, вместо само 60 евро на ден.

Гърция продължава с "Турски поток"

Гърция ще продължи реализацията на проекта за "Южноевропейски газопровод" за доставката на руски природен газ за Европа. Това заяви г...

Визирайки тези ограничения, Меркел каза пред обществената телевизия ARD: „Това не е нормален живот, така че трябва да преговаряме бързо“ на предстоящите разговори по третия пакет европейска финансова помощ в размер на около 95 млрд. долара.

Тя каза още, че Германия – най-големият кредитор – ще направи всичко по силите си да доведе преговорите по новата помощ до успешен край, докато в същото време бъдат получени гаранции,че Гърция ще спазва новите правила за връщане на дълговете.

В Атина изпадналият в немилост премиер Алексис Ципрас е изправен пред ново парламентарно предизвикателство тази седмица, тъй като администрацията му се опитва да получи одобрение за новата вълна от реформи поискани от европейските кредитори в замяна на още заеми.

Проправителственият вестник Avgi определи предстоящото в сряда гласуване като „краш-тест“ за управляващата партия Сириза, което може да определи дали правителството на Ципрас ще оцелее или премиерът ще бъде принуден да подаде оставка.

Гърция започна да изплаща общо 6,25 млрд. на ЕЦБ и МВФ

Гърция е започнала да изплаща дългове в размер на общо 6,25 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валуте...

Коалицията на Ципрас има 162 гласа в 300-членния парламент. Но при ключово гласуване миналата седмица по съкращаването на разходите, само 123 депутати от коалицията подкрепиха мерките – само три гласа над нужните за поддържането на правителство на малцинството.

Близо една четвърт от депутатите на Сириза неподкрепиха този законопроект за реформи, който въпреки това беше приет с гласовете на опозиционни депутати, гласували за продължаването с реформите.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа