Арестуваха главния редактор на опозиционен вестник в Турция

4992
Арестуваха главния редактор на опозиционен вестник в Турция
Снимка: Gettyimages

Главният редактор на всекидневника „Today's Zaman“ в Турция Бюлент Кенеш бе зрелищно арестуван в редакцията, десетки негови колеги обсадиха сградата, тв канали предаваха на живо задържането му, последва светкавична реакция от Великобритания, съобщи БГНЕС.

В петък вечерта полицията нахлу в офисите на изданието в Истанбул и показа съдебно решение за ареста му. Мотивите за задържането на видния журналист са провокирани от публикациите във вестника и статусите му в социалните мрежи, с които той се бил подигравал и обиждал президента Реджеп Ердоган. В четвъртък Кенеш беше привикан в дирекцията на полицията за обяснения след иска на адвокатите на Ердоган и освободен, но със забрана да напуска страната. Преди това се наложи да бъде прегледан в болница и след това е давал показания. В събота сутринта той трябва да се изправи пред съда и да отговаря за публичните си обиди към турския президент.

"Дейли мейл": България спира бежанците със супербариера

Супербариера, която спира хиляди имигранти, които се надяват на нов живот в Европа, разказва британският в. "Дейли мейл" в репортаж за ...

В минутите преди ареста си главният редактор размаха съботния печатен брой с карето на първата му страница, което разкрива причината за натиска върху него. „Това е срамната снимка на Турция. Ние, вестникарите, правим новините, но елате и вижте не прелестта на съдбата, а причината за това аз да бъда водещата новина. Чужденците също ще я прочетат“, извика главният редактор на английското издание на опозиционния вестник „Заман“. Той припомни, че и други легенди в професията са подложени на преследване от държавата, като Неджати Доуру, Угур Диндар и др. Това е последният брой на вестника, по който работих преди да вляза в затвора, утре светът ще научи истината, която сега още е само в интернет, но всички англоговорящи ще разберат какво се извършва в Турция, каза още Кенеш в момента на ареста му. Той отново подчерта, че се срамува от повода, който е наложил името му и задържането му да бъдат водеща новина в броя, и изрази увереност, че виновниците ще получат възмездие свише.

Малко след полунощ срещу събота стана известна и острата реакция на председателя на Британската асоциация на писателите English PEN Джо Гленвил, който се обърна с призив към турския президент Ердоган да спре натиска върху журналистите, за да могат без страх и тормоз да вършат професионалната си работа. Гленвил изрази изключителната си тревога по повод факта, че в Турция журналистите са мишена на властите и подчерта, че арестът и на Бюлент Кенеш е илюстрация на кампанията за подчиняването им и „затварянето на устите им“. Вицепрезидентът на британската група в Либералния интернационал Джонатан Фрайър заяви, че упражняваният върху турските журналисти натиск добива страховити и системни размери, които вече са публична тайна за света. Той акцентира на факта, че арестът на главния редактор Кенеш става веднага след двудневната визита на Ердоган в Брюксел. Фрайър подчерта, че е твърде знаково съвпадението на ареста на видния журналист с изразената преди дни готовност на европейските лидери да възобновят преговорите за членството на Турция в ЕС и обсъждането на напредъка по предприсъединителните клаузи. Докато не станат ясни гаранциите за свободата на словото и медиите, продължаването на преговорите се оказва невъзможно, подчерта Фрайър и допълни, че е крайно разочарован от поредния арест на журналист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа