Армения на път да стане парламентарна република

2671
Армения на път да стане парламентарна република

Народното събрание на Армения днес одобри с мнозинство проект за конституционни реформи, предвиждащи страната да стане парламентарна република.

Предстои предложението да бъде внесено като референдум, срокът на провеждането на който ще бъде определен от президента на страната Серж Саркисян, пише англоезичния арменски вестник Armenia Now.

Армения отново тръгна на протест срещу цената на тока

Активистите от арменското гражданско движение „Не на грабежа“, борещи се срещу покачването на цената на електрическата енер...

Народното събрание, имащо 131 места, гласува промените със 103 на 10 гласа и трима въздържали се. Очаква се референдумът за промените в Конституцията, според които страната ще стане парламентарна република, а мандатът на президента ще се намали от 7 на 5 години, да се проведе през ноември или декември тази година.

Междувременно на площад „Свобода“ пред парламента в Ереван няколко десетки души протестират срещу предвижданите промени в конституцията. “Ще има няколко депутати, които ще гласуват с „Не“, но няма надежда те да са мнозинство. Ще протестираме, за да покажем своето недоволство а по-късно ще обявим своите следващи действия“, съобщи един от протестиращите.

Срещу промените са гласували редица опозиционни депутати, най-вече от партията „Наследство“ и „Арменски национален конгрес“, както и редица граждански организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа