Армения сложи прът в нормализирането на отношенията с Турция

17339
Армения сложи прът в нормализирането на отношенията с Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Армения едностранно оттегли протокола за нормализирането на дипломатическите отношения с Турция, причината е арменския геноцид, съобщава турската новинарска агенция Джихан, цитирана от БГНЕС.

Документът е подписан на 10 октомври 2009 г. от външните министри на Турция Ахмет Давутоглу и Едуард Налбантян по това време в Цюрих, Швейцария.

Президентът на Армения Серж Саркисян в писмо уведомява парламентарния председател на Турция Галуст Сахакян, че са изминали 6 г. от подписването на протокола, но турската държава продължава да действа в противоречие с духа на документа. "За пълното прилагане на протокола през целия този период Армения запази своята последователна позиция. Нищо обаче не е направено за арменския геноцид, отношенията между двете страни вече не са както в началото след подписването на протокола", посочва президентът Саркисян.

В протокола от Цюрих е заложено и признаването на съществуващата граница между двете страни и зачитането на суверенитета и териториалната им цялост. След одобрението от страна на двата парламента в рамките на 2 месеца трябваше да бъде отворена границата с Нагорни Карабах, затворена през 1993 г. заради конфликта. Двете страни се бяха договорили за създаването на комисии в различни области и нива с участието на международни експерти. Тогава Турция изрази подкрепа за протокола и прогнозира, че така и Азербайджан ще бъде удовлетворен. До произнасянето на Конституционния съд на Армения и очакваните промени в документа турската държава зае изчаквателна позиция, след което правителството в Ереван съобщи, че споразумението е спряно, а Саркисян е искал да спре процеса на ратификацията още на 22 април 2010 г., се припомня в кореспонденцията от бюрото на турската агенция Джихан в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа