Авиокомпаниите и смъртоносният вирус Ебола

60231
Авиокомпаниите и смъртоносният вирус Ебола
Снимка: Getty Images/Guliver

С разрастването на епидемията, предизвикана от смъртоносния вирус Ебола в Западна Африка, авиокомпаниите по света следят отблизо ситуацията, но все още не са предприели някакви драстични промени, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Следват някои основни въпроси за болестта, какво правят авиокомпаниите и доколко е безопасно да се лети.

Смъртоносният вирус Ебола

Ебола е един от най-опасните вируси, известни досега. Заразяването с него в повечето случаи завършва смъртоносно. Ваксина или лекарств...

Защо авиопревозвачите са обезпокоени?

Самолетните компании превозват бързо пътници от една част на света до друга. Един болен пътник в самолета на теория може да зарази стотици, които пък пристигат в редица други страни. Представителите на здравни организации и на авикомпании отбелязват обаче, че Ебола се предава само чрез пряк контакт. Избухването на епидемии, които се разпространяват по въздух, като грипа или острия респираторен синдром (SARS -САРС), са по-проблематични за авиопревозвачите.

Трябва ли хората да пътуват до Западна Африка?

Центърът за контрол и превенция на болести на САЩ предупреди в четвъртък американците да избягват пътуванията, които не са чак толкова важни, в западноафриканските страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Смъртоносен ли е вирусът Ебола?

Световната банка отпуска $200 млн. за борбата с еболата

Световната банка обяви, че ще отдели 200 млн. долара спешна помощ за страни от Западна Африка, които се борят за ограничаване на епидем...

До голяма степен. Няма ваксина и специално лечение. Равнището на смъртност при Ебола е най-малко 60 процента. Световната здравна организация посочи вчера, че при сегашното избухване на епидемията са регистрирани 887 смъртни случая. Как се предава Ебола?

Вирусът се разпространява чрез пряк контакт - чрез кръвта и телесни течности на заразения, според Центъра за контрол на болестите. Може да се разпространи също чрез предмети като заразени игли. Не е установена зараза по въздух.

Какво казват американските авиолинии по въпроса?

Няма отменени полетите. Трите американски авикомпании Делта еърлайнс (Delta Air Lines), Юнайтид еърлайнс (United Airlines) и Американ еърлайнс (American Airlines) посочват, че поддържат редовен контакт с правителствените агенции и представители на здравните органи, като ще следват препоръките им.

А авиокомпаниите от другите страни?

Терористите могат да използват вируса Ебола като биологично оръжие

Докато лекари от цял свят се опитват да спрат разпространението на смъртоносния вирус Ебола от Западна Африка към други континенти, евр...

Европейските авиопревозвачи като Еър Франс- Ка Ел Ем (Air France-KLM), Бритиш еъруейз (British Airways) и Луфтханза (Lufthansa) всички летят до Западна Африка от центровете си в Париж, Амстердам, Лондон и Франкфурт.

Луфтханза посочва, че няма опасност човек да се зарази с Ебола по въздух при полет. Екипажите на Брасълс еърлайнс (Brussels Airlines) имат специални термоскенери за проверка на температурата на пътниците, ако решат, че има нужда от такава проверка.

Бритиш еъруейз също е информирала екипажите си, които летят до региона, за причините и симптомите на заразата. Засега само близкоизточната авиокомпания Емирейтс еърлайн (Emirates Airline) е анулирала до следващо разпореждане полетите си до Конакри, столицата на Гвинея. Все още извършва полети до Дакар.

Бил ли е изправян авиосекторът пред други епидемии в миналото?

През 2003 година имаше световна епидемия на острия респираторен синдром. За първи път болестта бе регистрирана в Азия, но бързо се разпространи в над 20 страни в Северна Америка, Южна Америка и Европа. За разлика от Ебола, САРС може да се разпространява при кашляне или кихане. При епидемията през 2003 година 8098 души се разболяха, а починаха 774 души. Летищата започнаха да сканират пристигащите пътници за треска. За авиопревозвачите болестта бе голям удар, тъй като изплашените пътници си останаха у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа