Австрия гърми: Феликс Баумгартнер откраднал идеята за скока от българина Иван Трифонов!

33396
Австрия гърми: Феликс Баумгартнер откраднал идеята за скока от българина Иван Трифонов!

Дни, след като австриецът Феликс Баумгартен скочи с парашут от Космоса, се появи твърдение, че идеята за екстремния номер всъщност не е негова, а на българина Иван Трифонов. С тази сензационна новина гръмна многотиражният австрийски вестник "Курир". Нашенецът тренирал за подвига много по-рано от Феликс, но нямал пари да го реализира.

"Радвам се на успеха на Феликс Баумгартен. Но това беше моят проект", заявява пред "Курир" Иван Трифонов. "Аз нямах финансовата сила на Red Bull, за да изпълня мечтата си. Сега трябваше да гледам как Феликс представя моя проект като свой", допълни той. Българинът тренирал за скок от ръба на Космоса години наред. Той възнамерявал да достигне височина от 50 километра - с 11 повече от Феликс, и оттам със скоростта на светлината да скочи в бездната.

Феликс ще пише книга за космическия си скок

Човекът-чудо Феликс Баумгартнер ще публикува книга за своя успех, озаглавена “Покорителят на небето: Моят живот при свободно пад...

Трифонов нарекъл проекта си “Мисия Уран”. Обсъждал го с руски космонавти още през далечната 1992 година.

Той се нуждаел от едва 6.5 млн. евро, за да реализира плана си - сума, която е многократно по-ниска от 50-те млн. евро, изхарчени за скока на Феликс Баумгартнер.

“Три пъти се молих на Red Bull, последният път беше през 2002 година, но и трите пъти получих отказ”, разказва Трифонов. През 2005 година той влязъл в контакт с Феликс Баумгартнер. Срещнали се в Залцбург. Нашенецът носил със себе си всички необходими документи по проекта. “Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе като консултант”, заяви нашенецът.

Двамата обаче не направили споразумението писмено.
“Разчитах на честността му. Това обаче беше голяма грешка”, съжалява той. Скоро ще ти се обадя, казал Баумгартнер в края на разговора им. Но той така и не изпълнил обещанието си.

В края на годината му изпратил коледна картичка с въпроса кога ще реализират проекта. Австриецът обаче хладно му отвърнал, че няма нужда от него.
По-късно Трифонов научил от медиите, че Феликс ще осъществи проекта.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа