Австрия и Германия дадоха зелена светлина за част от бежанците в Унгария

7031
Австрия и Германия дадоха зелена светлина за част от бежанците в Унгария
Снимка: Gettyimages.com

Бежанската криза в Унгария частично бе облекчена тази нощ, след като Австрия и Германия решиха да приемат бежанци от тази страна, предаде БГНЕС.

Призори днес на границата с Австрия пристигна първият унгарски автобус с имигранти, който бе потегли от Будапеща. „Бяха уведомени от нашите власти, че трябва да очакваме между 800 и 1500 души", заяви Томас Хорват, представител на провинциалния клон на Международния Чревен кръст в австрийската провинция Бургеланд. В местния град Никесдорф има центъра за бежанци. „Подготвяме за тях жилищни помещения, легла, храна и горещи напитки. При необходимост те могат да получат и медицинска помощ“, добави Хорват.

Задържаха трафикантите на бежанци, обвинени за смъртта на 3-годишния Айлян

Задържаха трафикантите, отговорни за смъртта на 3-годишния Айлян Курди, съобщава Reuters. Снимките на загиналото и лежащо на турския бр...

Частичната развръзка настъпи след две важни събития. Най-напред късно вечерта в петък унгарското правителство предостави 100 автобуса за превозване на бежанци от Будапеща за границата с Австрия. Вчера през деня голяма група бежанци (между 500 1000 души) потегли пеша за австрийската граница, която отстои на 175 км от Будаеща и това разстояние те ожеха да вземат пеша в най-добрия случай за 3 дни. Малко по-късно бе съобщено, че първият унгарски автобус с бежанци е отпътувал от Будапеща за границата. Столичната железопътна гара „Пелети“ остана блокирана, като в нея има 3000 бежанци, които прекара нощта по подлези и перони.

Втората важна новина дойде малко след полунощ, когато австрийският канцлер Вернер Файман обяви, че страната му и Германия ще приемат бежанци от Унгария. Той уточни, че е съгласувал решението с германския канцлер Ангела Меркел, а също че е уведомил за решението си унгарския премиер Виктор Орбан.

Междувременно петъчният ден не мина бе ексцеси. 50-годишен пакистанец загина, падайки върху релсите в унгарската местност Бичке, съобщи местният портал Индекс. Малко преди 18:00 часа местно време се стигна и до сблъсъци на жп гарата в Будапеща между бежанците и крайно десни активисти. През днешния ден избухнаха четири протеста на бежанците в Унгария, при един от тях имигрантите пробиха полицейския кордон и потеглиха към Виена. Според местните медии около 300 имигранти, държани на гарата в Бичке, са избягали при третото бягство днес, след като по-рано беше съобщено, че две групи бежанци са напуснали лагера край град Рьоске.

Полицията държи имигрантите в Бичке от четвъртък, забранявайки им разреши да пътуват към Австрия. В същото време имигрантите във влака, спрян на гарата, доброволно са се съгласили да го напуснат. Семейства, предимно жени и деца са били видени да слизат от него, като полицията е съобщила, че те ще бъдат транспортирани в центъра за настаняване в града. По-рано властите казаха, че са заловили по-голяма част от 300-те души, които напуснаха лагера в Рьоске край сръбската граница.

ЕК отпуска 442 млн. евро за гръцките острови заради бежанската криза

Европейският съюз (ЕС) оказва спешна помощ на Гърция за бежанците. В днешния ден имаше сблъсъци между полиция и имигранти на остро...

В същото време унгарският парламент прие нов пакет от спешни антиимиграционни закони, в отговор на рекордния брой бежанци, които преминават през страната в опит да стигнат до Западна Европа. Новите мерки включват присъди от три години затвор за хора, които прескачат новопостроената телена ограда по границата на Унгария със Сърбия, както и нова погранична „транзитна зона“, където да остават имигрантите докато техните молби за убежище бъдат разглеждани. Повредата на оградата също ще се смята за криминално престъпление. Според новите закони бежанците вече ще могат да подават молбите си за убежище още на унгарската граница. Също така се предвижда и увеличение на наказанията за трафикантите на хора. Унгарските депутати обявиха и „кризисно положение, предизвикано от масовата имиграция“, което позволява на полицията и армията да помага за регистрирането на молбите за убежище и да ръководи центрове за задържане в регистрационните лагери.

„Ако не защитим нашите граници десетки милиони имигранти ще продължат да идват към Европа“, каза премиерът Виктор Орбан. „Ако пуснем всички, това ще е краят на Европа. Може някоя сутрин да се събудим и да осъзнаем, че сме малцинство на нашия собствен континент“, каза още премиерът.

През последните месеци Унгария се присъедини към Гърция и Италия като една от най-засегнатите държави в Европа от имигрантската криза. Само през изминалия месец 50 000 души са преминали през Западните Балкани и са влезли в Унгария. Според последните данни на ООН рекордните 3300 имигранти са преминали в Унгария през вчерашния ден. От началото на година в Европа нахлуха 340 000 мигранти, това е най-острата бежанска криза на континента след Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа