Австрийският външен министър призова за обща политика на ЕС за бежанците

4231
Австрийският външен министър призова за обща политика на ЕС за бежанците
Снимка: Gettyimages.com

"Надявам се да се стигне до събуждане, защото това положение повече не може да продължава по този начин". Това предупреждение отправи днес австрийският министър на външните работи Себастиан Курц по повод новата бежанска криза на австро-унгарската граница от тази нощ, предаде БГНЕС.

Според Курц през изминалата нощ проблемът е решен по един хуманен начин, но Европа трябва да отвори очи и да разбере, че положението е драматично. Австрийският външен министър смята, че броят на бежанците, които пристигат на територията на Австрия, няма да се задържи на 3000 души на ден и поради тази причина призова за европейски отговор на бежанската криза. Австрийският дипломат се позова на данни от своя македонски колега Никола Попоски, който го е информирал, че всеки ден в Македония пристигат организирано от Гърция по няколко хиляди души, които искат да пристигнат до Австрия, Германия и Швеция. Той предаде и предупреждението на македонските власти, че е възможно "сред бежанците да има и чужди бойци". В тази връзка възниква и проблемът със сигурността, ако нашите външни граници не функционират както трябва", подчерта Курц.

Валери Симеонов не иска нови пунктове за бежанци

Против сме откриването на нови пунктове за бежанци, защото те се изграждат с пари на българските данъкоплатци. Това каза в ефира на Рад...

Министърът очаква бежанци и през зимния сезон. Според него броят на бежанците през зимата в Средиземно море може да намалее, но не и този през Балканите. "Всеки, който смята, че проблемът ще се разреши сам, се лъже", каза още дипломат номер едно на Австрия.

През изминалата нощ от Унгария в Австрия пристигнаха около 60 автобуса с бежанци. Тази нощ Македония и Сърбия очакват нова вълна от бежанци, която да пристигне от Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа