BBC: Кристалина Георгиева с големи шансове за Върховен представител

24122
BBC: Кристалина Георгиева с големи шансове за Върховен представител

Кристалина Георгиева има големи шансове да стане Върховен представител по въпросите на външните работи на Европейския съюз. Това предрича в свой коментар авторитетната британска медия Би Би Си.

В анализа се отбелязва, че основен конкурент на Кристалина Георгиева ще бъде италианският външен министър Федерика Могерини.

Близнашки предлага официално Георгиева за външен министър на ЕС

На предстоящия Европейски съвет България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на в...

Тази събота специална европейска среща на върха трябва да реши кой ще замени Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет и Катрин Аштън като шеф на външната политика на организацията.

Павел Свидлицки от мозъчния тръст "Отворена Европа" отбелязва пред Би Би Си, че българската кандидатура има по-добри шансове и предложението на Рим може пак да бъде отхвърлено. Миналия месец Федерика Могерини не беше одобрена от Европейския съвет, тъй като много от лидерите от Източна Европа изразиха опасения, че тя е твърде приятелски настроена към Русия.

Като шеф по външната политика г-жа Георгиева отговаря на изискванията на Източна Европа, казва Свидлицки.

Според Би Би Си отношението към Москва и кризата в Украйна, както и настояването на новите страни-членки най-после да имат свой представител сред висшите европейски постове, ще бъде важен фактор при избора на председател на Европейския съвет и на шеф на европейската дипломация.

Кристалина Георгиева отказа да се включи в леденото предизвикателство

Българският еврокомисар по международното сътрудничество и хуманитарната помощ Кристалина Георгиева отказа да се включи в леденото пред...

Британската медия изтъква, че други двама силни претенденти за поста на Върховен представител, външните министри на Полша и Швеция Радослав Шикорски и Карл Билд, също могат да отпаднат. Полякът може да получи поста на еврокомисар по енергетиката, прогнозира Би Би Си, докато Билд също като Шикорски може да се окаже твърде амбициозен и твърде прям спрямо Русия за вкуса на някои европейски лидери.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа