BBC вече ще показва изображения на пророка Мохамед

55076
BBC вече ще показва изображения на пророка Мохамед

Флагманът на британската журналистика BBC промени редакционната политика за забрана на показване на изображения на пророка Мохамед след кървавото нападение срещу френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо”, съобщи лондонският вестник „Индипендънт”, цитиран от БТА.

На 8 януари водещият в медията Дейвид Димбълби бе заявил, че политика на BBC е да не показва изображения на Мохамед. Той се позова на редакционно правило, че „Пророкът Мохамед не бива да бъде изобразяван под каквато и да е форма”. Това предизвика възмутени реакции на аудиторията след нападението срещу „Шарли ебдо”, пише изданието.

"Хамас" също осъди атентата над "Шарли ебдо"

Палестинското ислямистко движение Хамас днес осъди атентата, извършен от двама френски джихадисти срещу сатиричния седмичник "Шарли еб...

Сега това правило е отменено, а BBC заяви, че няма официална забрана. „Правилото е остаряло, отживяло и не отразява дългосрочната позиция на BBC, че авторите на програмите имат свободата на редакционна преценка, със съдействието на екипа за редакционна политика, който да ги консултира по деликатни проблеми при всеки отделен случай. Това правило сега е преразгледано”, каза говорител на BBC.

Телевизията показа за кратко корица на „Шарли ебдо” с илюстрация на пророка Мохамед в новинарска емисия за нападенията в Париж, добавя „Индипендънт”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа