Банкнотата от 10 евро на кирилица влиза в обращение

55504
Банкнотата от 10 евро на кирилица влиза в обращение

От днес в обращение влиза нова банкнота от 10 евро, на която има и надпис на кирилица, съобщиха от Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Банкнотата е втората от серията "Европа". Първо бяха пуснати купюри от 5 евро, уточниха от банката на еврозоната, пише в. "Преса".

Според съобщението новата банкнота е с много по-добри защити, а и дизайнът е обновен. Банкнотата има няколко усъвършенствани защитни елемента. Холограмата и водният знак съдържат портрет на Европа - дъщерята на Агенор, персонаж от гръцката митология. Банкнотата включва и "смарагдовозелено число". Според разясненията на базираната във Франкфурт ЕЦБ, когато я наклоните, на блестящото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина, освен това то променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. Заради тези и други защитни елементи новата банкнота се проверява лесно. Новите пари са тествани в продължение на 9 месеца, за да може машините за броене на банкноти, както и тези за откриване на фалшификати, да са напълно приспособени.

От ЕЦБ уточняват, че парите със същия номинал от първата серия ще продължат да се използват, за да се употребят запасите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа