Банковата тайна скоро може да е табу за половината планета

17567
Банковата тайна скоро може да е табу за половината планета
Снимка: Getty Images / Guliver

Над 80 държави подписаха споразумение в Берлин, което може да сложи край на банковата тайна в световната борба срещу данъчните измами, макар че критици сочат недостатъци в споразумението.

Споразумението, известно като Multilateral Competent Authority Agreement, беше подписано след двудневни разговори на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. Домакин на срещите бе германският финансов министър Волфганг Шойбле, предаде АФП.

Банковата тайна в ЕС на практика пада скоро

Финансовите министри на 28-те страни от ЕС се договориха в Люксембург за въвеждане на автоматичен обмен на банкови данни. Това съобщи е...

51 държави подписаха едно споразумение за автоматичен обмен на информация, което ще започне да действа от септември 2017 година. Според него властите на всяка участваща държава ще бъдат отговорни за събирането на информация и предаването й на другите държави. Целта е всяка страна да бъде напълно запозната с офшорните притежания на своите граждани. Банките ще започнат да събират информация от 2016 година за техни клиенти, които имат повече от 250 хиляди долара по сметка.

Държавите също ще могат да решават на основа случай по случай коя информация ще бъде автоматично обменяна. Швейцария например обяви, че ще предава информация само за страни, които са важни за швейцарската индустрия. Така че притежанията на богати граждани от бедни държави няма да попадат под контрол.

Около 30 други държави, включително Австрия, Швейцария, Бахамските острови и Обединените арабски емирства, обещаха да се присъединят към споразумението от 2018 година.

Форумът беше под патронажа на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която е със седалище в Париж.

НАП с план да намали броя на българите, които не плащат осигуровки

НАП се готви да обяви "война" на онези българи, които не си плащат здравноосигурителните вноски. Данъчните имат план, описан в документ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа