Бебето на Уилям и Кейт - новата залъгалка на британската монархия

12697
Бебето на Уилям и Кейт - новата залъгалка на британската монархия
Снимка: getty images

Раждането на момиченце, второто дете на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън, бе приветствано като ново блестящо доказателство за обновлението на Уиндзорската династия. Щастливото събитие обаче е само нова залъгалка: британската монархия, която е в зенита на популярността си, фактически е преди всичко геронтокрация, пише "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

В действителност в кралската фамилия съжителстват вече четири поколения. На върха царства 89-годишната Елизабет II, която е "очарована", че е станала прабаба за пети, но не възнамерява да абдикира в полза на големия си син уелския принц Чарлз.

Той пък активно се подготвя за професията си на крал на 66 г. - възраст, на която хората обикновено мечтаят да се оттеглят.

На втора позиция по реда на наследяването на трона е Уилям, който се радва на голяма популярност след брака си с Кейт Мидълтън, която не е от благороднически произход. Сватбата им през 2011 г., наблюдавана по телевизията от цял свят, изглеждаше като вълшебна приказка.

На трета позиция е Джордж – първото дете на образцовата модерна двойка – роден през юли 2013 г. Сега появилото се на бял свят в събота момиченце се нарежда на четвърто място, измествайки злочестия принц Хари, брата на Уилям.

Раждането на малката принцеса се очаква да бъде приветствано с топовни гърмежи в Лондон и поздравления от целия свят. Много малко вероятно е това бебе да царува един ден, но тази възможност не може да бъде напълно изключена, казва историкът Робърт Джобсън.

Независимо каква ще е съдбата й, малката принцеса направо нахлу в хилядолетната история на династията. Тя е първата, която ще може да се възползва от модернизацията, позволяваща занапред подреждането на наследниците по реда на раждането, без да се дава приоритет на момчетата, припомня експертът от Лондонския университетски колеж Боб Морис.

Младото поколение на лице, но предвидимото бъдеще е на геронтокрацията – смятат кралските експерти. Ако кралицата живее толкова дълго колкото майка си, починала на 101 г., принц Чарлз ще е на 80, когато ще се възкачи на трона – бе изчислил специалистът по конституционно право Робърт Хазел при раждането на принц Джордж.

Ако уелският принц на свой ред стигне до преклонна възраст, тогава Уилям вече ще е доста възрастен, когато ще го наследи, добавя Морис. Има опасност занапред страната да e обречена на монарси в трета възраст.

Това заключение трябва да бъде съотнесено към непрекъснато повтаряното послание от невероятната машина за връзки с обществеността на Бъкингамския дворец, превъзнасяща добрите страни на дълголетието на Елизабет II, гарант на вдъхваща увереност сигурност. Вярно е, че кралицата поизлъска кралския герб след лудориите на младите принцове през 80-те години и величествено чества своя диамантен юбилей (60 г.) през 2012 г. На 9 септември тя ще бие абсолютния рекорд по дълголетие на трона, с който се кичеше досега нейната прапрабаба кралицата-императрица Виктория.

Някои биха сметнали мисията за изпълнена. Но тя се е заклела "да служи до живот". Още повече, че набиращите сили националисти и шотландските привърженици на независимостта, които заплашват целостта на Обединеното кралство, "я подтикват да остане", смята Морис.

"Затова абдикацията е малко вероятна", добавя той, изразявайки широко споделяно мнение от всички експерти по въпросите на династията. След нея положението може да се промени, отбелязва все пак Джобсън. Наследниците й биха могли да вземат за пример прецеденти като оттеглянето на папа Бенедикт XVI, холандската кралица Беатрикс, краля на Белгия Албер II или пък на Испания Хуан Карлос.

Кралицата обаче продължава неуморно да уплътнява официалното си време и това на своя съпруг, 93-годишния принц Филип, макар и при облекчен режим. Тя ще посети през юни Германия и смята да присъства на срещата на върха на Общността на нациите в Малта през ноември, но общо взето край на пътуванията до другия край на света като Австралия.

Това кара някои медии да пишат за постепенен преход или за фактическо регентство.

Един закон от 1937 г. предвижда това положение в случай на "умствена или физическа неспособност на монарха", припомня Джобсън и бърза да добави: Но въпросът не е на дневен ред. Чарлз закичва медали, произнася речи, но това не го прави монарх, заявява Морис. Той може да й помага, но не може да замести.

Внуците на Нейно величество Уилям и Хари също помагат в по-малка степен, така че монархията изглежда подмладена и по-колективна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа