Бежанците на границата с Македония са държани без вода и храна

8748
Бежанците на границата с Македония са държани без вода и храна
Снимка: Gettyimages.com

1500  бежанци, блокирани в лагера на границата между Гърция и Македония, пробиха полицейския кордон и нахлуха на територия на Македония, съобщи Reuters .

Полицията е използвала заглушаващи гранати, но бежанците са успели да минат границата и да се укрият. Полицаите са използвали и сълзотворен газ, както и палки, допълва още агенцията.

Експерт: Антитерористичната коалиция не иска да се бори с "Ислямска държава"

Обетованата земя за бежанците е Германия. Там се очакват над 750 000 – 800 000 бежанци само за тази година. „Бройката на...

Повечето от бежанците са родом от Сирия.

По информация на АР, инцидентът е станал, когато македонските полицаи решили да пуснат няколко бежанци с малки деца.

Броят на пострадалите не се уточнява.

Инцидентът става няколко часа след като външният министър на страната обяви за значителен наплив от бежанци на границата и предупреди, че ресурсите на Македония не са достатъчни, за да ги приеме или да разреши ситуацията самостоятелно.

Бреговата служба на Италия се опитва да спаси близо 3000 бежанци

Бреговата служба на Италия се опитва да спаси близо 3000 бежанци в Средиземно море, след като получи сигнали за бедствие от 18 кораба...

По информация на Reuters хиляда души на границата с Македония са били без храна, вода и покрив под проливните дъждове. Някои гърци са им продавали сандвичи и вода, а зареждането на телефон струвало 1,5 евро.

По-рано представители на Amnesty International заявиха, че с хората на границата са се отнасяли, като с участници в масови безредици, а не като с бежанци.

Европа трябва да даде единен отговор на проблема с имигрантите. Нито една държава не е в състояние сама да реши със собствени средства този проблем, каза македонският министър на външните работи Никола Попоски. Според него докато в страната са влизали по 500-600 бежанци властите са се справяли с положението, но след като на ден са започнали да влизат по 3000 души е било необходимо да се вземат мерки.

"Ние сме в доста специфична ситуация. Македония е единствената държава, където влизат бежанци от страна-членка на ЕС в държава, която не е част от ЕС", каза още Попоски.

"Отново се обърнахме за помощ от ЕС и според мен ЕК трябва да се включи в разрешаването на този въпрос. На този етап тази помощ е символична и основното бреме пада върху македонските институции. Тук не става въпрос обаче само за финансовия аспект на проблема, но и за неговата хуманна част - за хора, които бягат от военни конфликти, където техният живот е застрашен. Тези хора обаче могат да получат помощ само ако, Европа даде единен отговор. На този етап това не се случва", каза още македонският дипломат №1.

В последно време Македония стана една от основните пунктова на пътя на бежанците към ЕС. Само за последните два месеца територията на страната са преминали около 44 хил. души. За Гърция цифрата е 160 хил., като само за последния месец 50 хил. бежанци са преминали през територията ѝ.

 

Европа е стресната от безпрецедентния поток от бежанци

100 000 бежанци само за месец юли са пристигнали в Европа. Тези цифри са абсолютни рекорди и Европа е стресната от безпрецедентните сто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа