Бежанската криза в Европа се задълбочава, но европейците откликват с помощ

8058
Бежанската криза в Европа се задълбочава, но европейците откликват с помощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Бежанската криза в Европа се задълбочава. Над 4200 нови имигранти пристигнаха на Стария континент. А държавните институции са безсилни да се справят с проблема, информира bTV.

Въпреки това европейците са готови да помогнат – в социалните мрежи през последните дни се разпространяват десетки снимки от гарите в Мюнхен и Виена, където граждани посрещнаха бежанци с храна, вода и детски играчки.

Над 100 000 бежанци са влезли в Германия за месец

В Германия през август са влезли 100 000 кандидати за бежански статут, което е рекорд за един месец, съобщиха властите в провинция Бава...

Още снощи полицията в Мюнхен благодари за даренията и призова гражданите да спрат да носят нови, защото са се събрали прекалено много продукти. От тези дни се разпространяват активно и снимките на германски футболни агитки, които издигат лозунги: „Бежанци, добре дошли”.

Междувременно напрежението на централната гара в Будапеща продължава вече втори ден. Полицията не пуска бежанци до влаковете, а хората са принудени да лагеруват пред сградата, без яснота, кога ще може да продължат пътя си.

Унгарските власти организират блокади и по гарите в околностите на столицата, където стотици бежанци търсят обходни маршрути.

В същото време кметството на Брюксел организира палатков лагер за над 200 бежанците в градски парк. Местни жители затрупват лагера с храни, напитки и стоки от първа необходимост. Подготвена е и процедура по кандидатстване за убежище под сянката на парка.

Норвегия пък започна ударно да разширява капацитета на бежанските си лагери, като правителството обещава нито една бременна жена или дете да не трябва да спи на пода.

Спасиха бежанци от нов трафикантски камион в Австрия

Нов товарен камион бежанци бе открит край Виена, предаде Би Би Си. 24-те бежанци от Афганистан на възраст 16-20 години за малко да се...

Само за последната седмица в Европа са дошли над 23 хиляди имигранти.

Изключителен пример на цяла Европа даде Исландия, която не е член на Европейския съюз. Там набира популярност група във „Фейсбук”, в която 14 хиляди души вече са заявили, че са готови да приемат в дома си бежанци. За сравнение, правителството обяви, че страната може да приеме само 50 търсещи убежище. Групата се казва: Само защото не се случва тук, това не значи, че не случва”.

 

Допълнителни центрове в България

6 допълнителни центъра за регистрация на бежанци ще бъдат разкрити, за да се избегне ситуацията в Македония. Това съобщи днес в парламента и българският вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Италия възстановява граничния контрол заради бежанците

Италия е готова да възстанови граничния контрол в Бренеро на границата с Австрия по искане на Германия, съобщиха от администрацията н...

Тя уточни, че когато има общо съгласие, ще бъде оповестено къде ще са тези центрове. Бъчварова увери, че няма заплаха за националната сигурност заради бежанската вълна. Тя припомни, че пред МВР има три сценария, по които да действа при евентуално разрастване на кризата.

„Една от причините в България да има около 16 000 бежанци, за разлика от 160 000 през Македония, много повече в Гърция е, че хората и тези, които им помагат знаят, че е много трудно да се мине през българска територия”, каза тя.

Според данни, представени от вицепремиера Меглена Кунева пред депутатите, на 1900 европейци се пада по един бежанец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com