Бежанският проблем - пример от Швейцария

22510
Бежанският проблем - пример от Швейцария
Снимка: БГНЕС

Проблемът с бежанците отново ескалира в България след случая с училището в Калище, Община Ковачевци. Масово родители там не искат в училището да идват деца на бежанци – седем първолачета и пет деца в по-горни класове.

Бежанците не са въпрос само в България, а и в далеч по-развити страни от нашата. Такава е Швейцария и там също има доста показателен пример както за отношението на властите и взетите мерки, така и за настроенията.

Децата на бежанците, които станаха проблем в Калище, може да учат във "Враждебна"

12-те деца на бежанци, които предизвикаха истински бунт в Община Ковачевци и които трябваше да учат в училището в Калище, ще бъдат прем...

Според информация на швейцарския вестник „Блик”, швейцарско село в кантона  Цюрих е на път да вдигне с 5% данъците, за да може да окаже необходимата помощ на емигрирала с многолюдното си семейство жена от Еритрея. В селото живеят 1085 души, като жената от Еритрея има разрешително за временен престой клас B, което ѝ дава право да остане за пет години, с възможност този срок да бъде увеличен.

Съгласно сметката на швейцарските власти, семейството на бежанци излиза 60 хил. франка месечно на общината - тук влизат и изплатените възнаграждения на хората, които се грижат за тях и им помагат. Общината в селцето веднага започнала да дава месечно 1500 франка социална помощ плюс още 2600 франка само за нуждите на семейството, без тези на майката. Отделно социални работници помагат на жената в домакинството – готвят, чистят и пазаруват. Тези пари обаче не са достатъчни и вече четири от децата ѝ са в социален дом. А сметката за грижата на еритрейското семейство представляват 30% от разходите на бюджета на селото.

„Не знам какво да правим – вероятно ще се наложи да вдигнем данъците с 5%, за да се справим. Държавата не обръща внимание – невероятно е как тези семейства нямат никакви задължения, само права”, коментира кметицата Терезе Шлапфер пред „Блик”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа