Без компромис за гръцкия дълг Европа я чака катастрофа?

19336
Без компромис за гръцкия дълг Европа я чака катастрофа?
Снимка: Getty Images

Спорът около гръцкия дълг може да се превърне в катастрофа за Европа, ако нито една от страните в него не се съгласи на отстъпки, пише германският Welt am Sonntag в деня на парламентарните избори в Гърция, които се очаква да бъдат спечелени от лявата партия Сириза.

„Гърците искат отписване на дълга, а партньорите й в еврозоната решително отхвърлят такава възможност. Ако никой от тях не се предаде, то Европа ще претърпи катастрофа”, пише изданието. Германският вестник описва ситуацията като две спортни коли, движещи се една срещу друга.

Първи екзит-пол: СИРИЗА води на гръцките избори

Гръцката крайно лява партия СИРИЗА набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 ...

„Тази, която първа спре или завие, губи. Така, валутният съюз предстои да се изправи пред най-голямата психологическа война във своята история – борбата около гръцкия дълг, чийто изход е непредсказуем”, се казва в статията. „Първият автомобил е управляван от Ципрас, който вероятно ще победи на изборите. Той изисква значително отписване на дълга и отказ от курса на строги икономии, за да спаси гърците от „хуманитарна катастрофа”.

В другия автомобил газта натискат международните кредитори. Те са против отписването на дългове и настояват на продължаване на реформите. И за двете страни в тази рискована партия е важно да не изпускат нервите си, тъй като първият проявил страх губи. Ако никой не свърне от пътя, то ще се случи катастрофа – изход на Гърция от еврозоната с непредсказуеми последствия за валутния съюз”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа