Брюксел се готви да обвини "Газпром" за монопол - какво ще последва?

8619
Брюксел се готви да обвини "Газпром" за монопол - какво ще последва?

Само след два дни Европейската комисия официално ще започне процедура срещу „Газпром” заради злоупотреба с монополно положение на пазара в Централна и Източна Европа. Разследването се извърши в прибалтийските държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Това става седмица след като ЕК подхвана и Google за подобно прегрешение.

Според Financial Times Брюксел ще отвори процедурата, след като разследването по въпроса започна още през 2011 година, но заради кризата в Украйна беше замразено. Затова и коментарите, че това може да е политическо оръжие, въпреки постоянните обяснения на ЕК, че ще третира „Газпром” като всяка друга компания, се засилват. И логично те идват предимно от Русия.

Шефът на руския Институт за енергетика: С приятели като българите не са ти нужни врагове

Принуждават Русия да търси алтернативни маршрути за износа на природен газ. "Турски поток" ще замени "Южен поток", в резултат на коет...

На практика проучването от страна на ЕК дали има основание за наказателна процедура срещу „Газпром” е завършено още през миналата година. Обвиненията са ясни – нарушение на принципа на конкурентоспособност и изкривяване на цените на газовия пазар. Конкретно, според ЕК, „Газпром” е действала с надценка от монополна позиция, пречела е на препродажбата на доставен от нея газ и е блокирала чужди източници на доставки на синьо гориво. Но не е ясно доколко ще се акцентира в какво ще бъде обвинена руската компания – ЕК ще внимава дали няма да предизвика Русия да реагира, използвайки газовите оставки като оръжие. Защото Брюксел може да наложи глоба от до 10% от глобалния оборот на „Газпром”.

По-рано през този месец „Газпром” изяви желание да бъдат подновени разговорите за газовите доставки през Украйна. Този знак беше разчетен от мнозина като опит да се забави официалното оповестяване на процедура срещу руския енергиен монополист. При всички положения обаче, стигне ли се до официално изявление от Брюксел, Москва ще го приеме за провокация, коментира FT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа