Бюджетният спор в ЕС засенчи темата за безработицата

37336
Бюджетният спор в ЕС засенчи темата за безработицата
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейските лидери обсъдиха проблема с безработицата в Европа, но не успяха да съгласуват нова стратегия или отпускане на ново финансиране. Вместо това, те обещаха да се фокусират върху отпускането на 6.4-те милиарда евро, които вече бяха одобрени за младежката безработица в Европа. Досега са отпуснати само 12% от тези средства.

Лидерите останаха разединени по въпроса дали трябва да бъде смекчен подходът на ЕС по отношение на рестриктивните мерки.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел бяха сред европейските лидери, които се събраха, за да обсъдят начините за създаване на нови работни места на тричасова среща в Милано. Това е третата среща на върха по тази тема за последните 18 месеца.

В няколко европейски държави над 40% от младежите са безработни, а общото ново на безработицата в ЕС е 11.5%.

В одобрената през миналата година схема за стимулиране на заетостта сред младежите, европейските лидери си поставиха за цел да бъде намерена работа или стаж за всеки млад човек до четири месеца след регистрирането му като безработен.

Различия по въпроса за икономиите

Остават обаче съществени различия относно цялостната икономическа стратегия, като Германия устоява на натиска за смекчаването на подхода към бюджетните разходи. ЕС налага таван от 3% на бюджетните дефицити на страните-членки. Франция и Италия призовават за облекчаване на тези ограничения, за да се позволи на правителствата да стимулират икономическия ръст, което според тях на свой ред ще доведе до създаването на нови работни места.

Премиерът на Италия Матео Ренци, който бе домакин на срещата, заяви, че трипроцентовият таван вече не е актуален. „Ако трансформираме Европа в комисия, която упреква страните-членки със свободно избрани правителства, може би уважаваме правилата на бюрокрацията, но ние със сигурност убиваме надеждата, която могат да ни предложат политиците”, каза Ренци.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд каза, че разхлабването на мерките за икономии е единственият начин да се стимулира икономическият ръст и да се създадат работни места. „Ако всеки прилага икономии, което не е така в случая с Франция, ние ще се сблъскаме накрая с дори по-голямо забавяне на икономиката”, каза той.

Германия обаче настоятелно твърди, че първоначалната строга позиция на ЕС за бюджетните дефицити трябва да остане непроменена. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че е „уверена, че всеки ще изпълни своите отговорности”.

В ЕС 5 милиона от общо 25 милиона младежи са безработни.

ВВС

ЕС и социалните мрежи срещу онлайн екстремизма

ЕС и популярни интернет сайтове, сред които социалните мрежи Facebook и Twitter, ще си партнират в борбата срещу онлайн екстремизма. Бя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа