Бундестагът одобри спасителния план за Гърция

4740
Бундестагът одобри спасителния план за Гърция
Снимка: Getty Images

Бундестагът одобри с голямо мнозинство третата спасителна програма за Гърция, която е на стойност 86 млрд. евро. В подкрепа на решението за нов пакет помощи гласуваха 454 депутати от долната камара на германския парламент. Против бяха 113 души, а 18 се въздържаха. 46 депутати пък не присъстваха на вота.

От партията на канцлера Ангела Меркел 56 депутати се обявиха против споразумението, предаде Expert.bg.

По-рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле призова за одобрението на програмата, като заяви, че неприемането ѝ би било безотговорно. 

Шойбле заяви, че няма гаранция, че всичко ще проработи, но гръцкият парламент все пак е приел "повечето от мерките", които са договорени при преговорите в рамките на еврозоната. Германският министър добави и, че МВФ ще е незаменима част по третия спасителен пакет за Атина и Фондът ще се включи от октомври тази година. Изключено е да има опрощаване на гръцки дълг, подчерта Шойбле.

Днешното гласуване е вторият път, в който германските депутати прекъсват лятната си почивка заради Атина, припомня АФП.

Въпреки че одобрението на плана се вижда като гаранция за широката управляваща коалиция на Меркел, която държи 504 от 631 места в Бундестага, недоволството от предоставянето на нови средства за Атина нараства все повече и то в блока на Християн-демократическия съюз.

Миналият месец 60 от 311 депутати от парламентарната група на Меркел гласуваха против започването на преговори с Гърция за нов спасителен пакет мерки – неподчинение, което бе определено като удар по канцлера.

Третият помощен пакет за Гърция предвижда отпускането на до 86 милиарда евро. Първият транш от 26 милиарда ще е за обслужване на кредитите. Следващите траншове ще бъдат отпускани, ако се изпълняват реформите. Това ще се контролира на всеки три месеца. Целта на програмата е южната ни съседка да се изправи на крака възможно най-бързо. Предвижда се в следващите години да има бюджетен излишък от 0,5% през 2016, 1,7% през 2017 и 3,5% през 2018.

Освен германският парламент, одобрение за приетата от гръцкия парламент програма по третия спасителен пакет дадоха още испанският, австрийският и естонският парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа