България и Гърция са с най-голяма дефлация в ЕС

19388
България и Гърция са с най-голяма дефлация в ЕС
Снимка: Thinkstock

Гърция и България са държавите в ЕС с най-голям спад на потребителските цени през януари. У нас дефлацията е 2,3% на годишна база, а в южната ни съседка са отчели 2,8%, сочат данните на Евростат - статистическата служба на ЕС.

Общо в 23 страни от съюза е налице феноменът „падащи цени". На инфлация се „радват" Малта (0,8%), Австрия и Румъния ( по 0,5%), Швеция (0,4%) и Великобритания (0,3%), пише "Сега".

Дефлацията е стиснала здраво България

За пореден месец българската икономика е в дефлация. И през януари на годишна база отчитаме "инфлация на минус" - 1% дефлация. А средно...

Така заплахата от дефлация продължава да тегне върху целия ЕС, където цените се понижават за втори пореден месец. Цените през януари са паднали с 0,5% в ЕС, след понижението от 0,1% през декември. През януари 2014 г. отчетена инфлация беше 0,9 процента.

Продължаващата дефлация може да доведе до намаляване на заплатите и на потреблението, отбелязва AFP.

Данните за Eврозоната са още по-лоши. На годишна база цените във валутния съюз са паднали с 0,6% през януари, след като през декември отстъпиха с 0,2 на сто. Година по-рано инфлацията в еврозоната беше 0,8 процента. Това е най-големият спад на цените в еврозоната от юли 2009 година. Основната причина за това е рязкото понижение на енергийните цени, които са паднали с 9,3% през януари, при намаление от 6,3% през декември, коментира агенцията.

Евростат отчита, че понижението на цените през януари е най-голямо при горивата - 0,77 процентни пункта, нафтата - 0,24 пр. пункта и телекомуникациите - 0,05 пр. пункта. В същото време се отчита леко поскъпва на цените в ресторанти и кафенета с 0,14% и на цигарите с 0,07 на сто.

Пламен Димитров сочи дефлацията като най-страшния бич за България

България има 1,6% дефлация на годишна база и това влачи след себе си страшна спирала – занижени очаквания от страна на бизнеса, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа