България иска по-силно присъствие на НАТО в Югоизточна Европа

15880
България иска по-силно присъствие на НАТО в Югоизточна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

България призова за повече военни на НАТО в Югоизточна Европа и Черно море, както и за повече съвместни военни учения, за подобряване на сигурността в региона, след като Русия анексира украинския Крим.

Като бивша комунистическа държава на Черно море, България беше близък съюзник през Студената война на Москва, но се присъедини към НАТО през 2004 г. и Европейския съюз три години по-късно.

Плевнелиев иска повече сили на НАТО в Черно море и Югоизточна Европа

Увеличаване на силите на НАТО в региона на Югоизточна Европа и Черно море, провеждането на повече съвместни учения, както и по-активно...

„Събитията в Украйна доказват, че ние не можем да приеме мира и сигурността в Европа за даденост”, каза президентът Росен Плевнелиев на среща във Варшава на държавните лидери на страните от НАТО в Централна и Източна Европа, според изявление от кабинета му.

„Увеличаването силите на НАТО в Югоизточна Европа и Черно море, провеждането на повече военни учения, както и по-активното ползване на съвместните военни съоръжения в България, са сред предложенията направени от президента Плевнелиев”, се казва в изявлението.

Той каза още, че България ще повиши разходите си за отбрана до 1.5% от БВП до 2015 година и след това постепенно ще ги повиши до 2% от БВП.

Полша, която вече харчи 1.95% от БВП за отбрана, се присъедини към призива на България и заяви, че регионът трябва да подобри военната инфраструктура, за да може да получи помощ от НАТО при необходимост, каза полският президент. Бронислав Коморовски казва в изявление на своя интернет сайт, че планираната за септември среща на НАТО трябва да донесе решения, имащи за цел подобряване на отбранителните способности на източното крило на алианса.

Американската провокация цели въвеждане на НАТО в Украйна, смятат руски експерти

Руските експерти смятат, че сваленият Боинг 777 в Новорусия (източна Украйна) е американска провокация, която цели въвеждането на нат...

В понеделник румънският президент Траян Бъсеску разкритикува Европейския съюз за меката позиция спрямо руския президент Владимир Путин, след свалянето миналата седмица на малайзийския пътнически самолет с почти 300 души на борда над контролираните от сепаратистите територии на Украйна.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа