Частична подкрепа на Меркел към Камерън

16423
Частична подкрепа на Меркел към Камерън
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел изрази частична подкрепа към плановете на британския премиер Дейвид Камерън да ограничи държавните помощи за европейските мигранти, като съживи надеждите му да спечели за Великобритания нови споразумения преди референдума за европейското членство на страната.

По време на разговорите относно реформирането на ЕС, икономиката и Украйна, които се проведоха на „Даунинг стрийт”, германският канцлер подкрепи борбата със „злоупотребата” на свободното движение на хора, но настоя, че основният европейски принцип не може да бъде обект на преговори.

На съвместна пресконференция с Камерън на 10 ноември Меркел отказа да даде одобрението си за промяна на европейските договори – едно от исканията на премиера преди обещания през 2017 година референдум. Британски длъжностни лица обаче определиха думите й като „подкрепящи”. Меркел заяви, че е готова да търси „общи решения” за британските притеснения относно начина, по който ЕС функционира, добавяйки: „Когато има желание, има и начин”.

Тя е дала да се разбере, че може да подкрепи искането на Камерън за прекратяване на изплащането на детските надбавки за тези деца, които не живеят в страната. През декември стана ясно, че тази идея печели подкрепа в ЕС и Германия. Запитана относно предложението, Меркел е отговорила: „Обмисляме идеята, ще я обсъдим, не само в Германия и Великобритания, а и с нашите партньори. Всеки член на ЕС трябва да се справи с този проблем”. Тя е добавила още, че принципът за свободното движение на хора не бива да бъде подлаган на преразглеждане, но е подчертала, че злоупотребата с този принцип не трябва да се пренебрегва. „Проучваме законодателството, за да разберем как въпросът може да бъде решен на местно ниво. Трябва да се проучи и системата за обществено осигуряване във всяка една страна членка, за да се види какви промени са нужни”, заявила е още тя.

Въпреки че европейските дипломати смятат, че Камерън ще постигне напредък по въпроса за детските надбавки, те не очакват пробив по останалите въпроси от списъка, който премиерът представи през ноември. Той включва 4-годишен престой на мигрантите от ЕС в страната, преди да могат да кандидатстват за детски надбавки, данъчни кредити или социални жилища, както и спорен план, според който европейските мигранти трябва да имат предложение за работа, за да пристигнат във Великобритания, но на който ЕК се противопоставя. Камерън иска още търсещите работа да се връщат в родните си страни, ако не са намерили работа до 6 месеца.

„Не желая да крия колко много искам Великобритания да остане в един силен и успешен ЕС”, заяви по този повод германският канцлер. Нейни съюзници обаче казват, че отстъпките, които тя е склонна да направи пред Камерън, си имат граници, тъй като неговите искания понякога дразнят правителството й.

Британският премиер приветства „желанието на канцлера за съвместна работа по намирането на решения”. „Искам да разреша проблемите в отношенията на Великобритания с ЕС, които британският народ вероятно приема като разочарования. Убеден съм, че това може да бъде сторено”, отбеляза Камерън.

През ноември съпротивата на Меркел принуди Камерън да се откаже от плана си за ограничаване на европейската имиграция. Той потвърди, че предложенията му „не нарушават принципа” за свободно движение, а са „начин за контролиране на злоупотребите със свободното движение в ЕС”.

Той добави: „Ако това се окаже невъзможно, тогава не изключвам нищо. Аз обаче искам много категорично едно нещо – реформа на ЕС и референдум, в рамките на който Великобритания да реши да остане в променения Съюз”.

The Independent

Великобритания ще задържа "само умните студенти"

Британската министърка на вътрешните работи Тереза Мей предупреди, че до 2020 г. броят на чуждестранните студенти ще достигне 600 000...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа