Чеченецът Дадаев признал за убийството на Немцов, разстрелял го в името на Пророка

21610
Чеченецът Дадаев признал за убийството на Немцов, разстрелял го в името на Пророка

Бившият заместник-командир на чеченския батальон "Север" Заур Дадаев признал за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, съобщи "Росбалт". "На практика той призна за организацията и извършването на това престъпление, коментира пред медията източник, пожелал анонимност. - Затова не очаквайте повече никакви грандиозни разобличения или арести в рамките на разследването по този случай".

Заур Дадаев е направил самопризнания след арестуването му в Ингушетия. Неговите близки му наели адвокат, който също бил бивш боец от батальона "Север", но задържаният отказал услугите му. А след това решил да разкаже всичко около убийството на Немцов.

Съюзник на Немцов: Ислямисткият мотив е абсурден

Приятел на убития руски опозиционен активист Борис Немцов отхвърли теорията, че радикални ислямисти са отговорни за разстрела му като "...

Дадаев признал, че научил за много остри негативни изказвания на опозиционния лидер в Русия срещу мюсюлманите, които живеят в страната, както и срещу пророка Мохамед и ислямската религия. Освен това бившият заместник-командир бил много ядосан на факта, че Немцов публично защитил карикатурите във френското списание "Шарли Ебдо" и остро осъдил убийството на творците в Париж, информира още изданието.

Разследващите смятат, че Заур Дадаев е организирал убийството с други чеченски бойци. За да накаже политика и да му затвори устата, той привлякъл в пъкления план племенниците си Анзор и Шадид Губашеви, които в продължение на десетина години живели в Одинцово в Подмосковието и работели в руската столица. Затова и я познавали отлично. По-късно към групата се присъединили Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, които живеели в съседство на двамата братя в Одинцово.

На 27 февруари престъпниците научили от интернет къде ще бъде Борис Немцов в този ден. Когато той излязъл от редакцията на "Ехото на Москва", където участвал на живо, те започнали да го следят. Политикът отишъл до градския универсален магазин, там се срещнал с украинския модел Анна Дурицкая. След това двамата тръгнали към апартамента му. Когато вече били на моста, а около тях нямало хора, убиецът решил да стреля.

По делото за покушението срещу Борис Немцов към този момент са арестувани петима души. Това са Заур Дадаев, Анзор Губашев, Шагид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев. На първите двама вече са повдигнати обвинения за убийство и незаконно притежание на оръжие. Всички заподозрени за престъплението са арестувани. Четирима от задържаните в съда на 8 март отказаха да се признаят за виновни. Дадаев обаче не направи това. По време на съдебното заседание той заяви пред журналистите, че обича пророка Мохамед.

Следствения комитет на Русия поиска арест на петима за убийството на Немцов

Искане на Следствения комитет на Русия за ареста на петима заподозрени в делото за убийството на Борис Немцов трябва да разгледа днес (...

Кой от петимата обаче е стрелял по Борис Немчов във фаталната нощ, засега източниците на "Росбалт" не съобщават.

Медията припомня, че през януари 2015 година, след терористичния акт в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж, Борис Немцов публикува в профила си в социалната мрежа пост със заглавие "Ислямска инквизиция". В него той категорично заявява, че европейците са станали "свидетели на средновековна ислямска инквизиция". "Ислямът, като млада религия, се намира в средновековието си в момента и му предстои дълга борба, за да победи ислямската инквизиция", пише още политикът в поста си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа