Членките на ЕС трябва да намалят найлоновите торбички с 80% до 2019

12050
Членките на ЕС трябва да намалят найлоновите торбички с 80% до 2019
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавите, членуващи в ЕС, ще трябва да засилят грижите, които полагат за околната среда. До 2019 г, например те трябва да намалят потреблението на пластмасови торбички с 80%, съобщиха от пресцентъра на институцията днес.

"Депутатите днес гласуваха проект за значително по-строги ЕС правила за намаляване на използването на пластмасови торбички, по-специално с въвеждането на задължителни европейски цели за намаляване на употребата им и изискване за задължителната им продажба в магазините за търговия на дребно. Както вече показаха няколко водещи в решаването на проблема държави, значителното намаляване на употребата на пластмасови торбички, е лесно постижимо с последователна политика. Бързото им изваждане от употреба е приложима мярка по отношение на проблема с пластмасовите отпадъци в околната среда", заяви докладчикът Маргрете Аукен (Зелените/EСА, Дания), чийто доклад беше приет с 539 гласа "за", 51 "против" и 72 "въздържал се".

Целта е намаляване на пластмасовите торбички с 50% до 2017 г. и с 80% до 2019 година.

Депутатите отбелязаха, че пластмасовите торбички с дебелина под 50 микрона, които представляват по голямата част от общия брой пластмасови торбички за покупки, използвани в ЕС, се използват повторно по рядко в сравнение с по дебелите пластмасови торбички. Те по често попадат сред отпадъците и допринасят за замърсяването на околната среда.

Държавите-членки могат да се "отърват" от торбичките чрез налагане на данъци, търговски ограничения и забрани. Старите торбички трябва да бъдат заменени от такива, които са изработени от рециклирана хартия и са биоразградими.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа