Ципрас надъхва гърците на националния им празник, ЕЦБ иска да не се купуват гръцки облигации

17913
Ципрас надъхва гърците на националния им празник, ЕЦБ иска да не се купуват гръцки облигации
Снимка: Getty Images/Guliver

"Днес си припомняме факта, че нищо не сме получавали безплатно. Всичко сме спечелили с борба. Когато сте прави, побеждавате", каза Ципрас пред събралите се гърципо време на празненства за Деня на независимостта, предаде БГНЕС.

Въпреки дъжда, хиляди гърци излязоха по улиците да проследят военния парад в Атина. "Когато гърците търсят нещо, а ние сме категорични по този въпрос, и още повече че сме в правото си, тогава всичко може да бъде постигнато," каза още Ципрас.

На днешния ден през 1821 г. започва гръцкото въстание срещу Отоманската империя. На военния парад по централните улици на Атина преминаха танкове, прелетяха военни изтребители и въртолети. За първи път от три години на цивилни беше позволено да стоят плътно на улицата до военния парад.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) призова гръцките банки да спрат да купуват емитирани от Гърция облигации, тъй като това създава опасност за тяхната финансова стабилност.

От ноември 2014 г. ЕЦБ има задължение за надзор на европейските банки, поради което изразява загриженост за опасността балансите на гръцките банки да бъдат обхванати от активи с лошо качество, заяви анонимен източник от банката. Поради това ЕЦБ препоръча на банките да не увеличават рисковете.

Вестниците "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнъл" по-рано съобщиха за писмо, изпратено до банките в Гърция, но ЕЦБ не коментира тази информация.

Гърция: Не е вярно, че ще изземваме германски активи в страната

Гръцкият министър на правосъдието Никос Параскевопулос отрече информацията, че правителството планира да изземе германски активи като к...

Атина на равни интервали емитира в по-голямата част между гръцки банки държавни облигации, които служат за изплащане на предишни дългове и помощно финансиране в момент, в който държавната хазна е почти празна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа