Ципрас натиска чрез медиите за "щастлив край" за нов заем

10546
Ципрас натиска чрез медиите за "щастлив край" за нов заем
Снимка: Gettyimages

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас вярва в "щастливия край" на решаващите преговори с кредиторите на страната – ЕС и МВФ - относно реформите, които неговото правителство трябва да извърши, за да получи международни заеми, пише БГНЕС.

Има държави в Европа, които представляват точно определени интереси и които желаят скъсване, но има и страни – които ще надделеят – стремящи се към искрен и честен компромис, казва премиерът от радикалната левица СИРИЗА в интервю, публикувано в неделния седмичник "Риалнюз".

Аз съм оптимист за щастливия много скорошен край на тази първа фаза преговори и за нормализирането на ситуацията, добавя Ципрас, който е на власт от два месеца и се обявява за слагане на край на мерките за икономии – аргумент, който дразни някои от европейските му партньори.

Експерти на Гърция, ЕС, ЕЦБ, МВФ и на Европейския механизъм за финансова стабилност започнаха да разнищват списъка от реформи, които според Атина би трябвало да донесат на държавата три милиарда евро и растеж от 1,4% в Гърция през 2015. Трудните маратонски преговори според гръцкия печат ще продължат и днес. Има още много работа, преди да се стигне до споразумение, отбелязва гръцката агенция АНА. Според ТВ канала Мега кредиторите настояват за "по-твърди мерки", докато правителството на Сириза "се е ангажирало пред гръцкия народ да не приема рецесионни мерки".

Не мога да повярвам, че демократична Европа ще избере пътя на разрива, казва Ципрас. Искаме да скъсаме с корупцията и да постигнем решение с Европа, подчертава той. Въпросът за Гърция е главно европейска тема, която засяга единството на еврозоната и не може да се решава само от икономисти и технократи, а от ръководители на европейските страни, добавя той.

Ципрас обещава да няма орязване на заплатите и пенсиите

Няма да има намаляване на заплатите и пенсиите. Няма да има масови уволнения и съкращения. Няма да има и други подобни мерки, които д...

Атина трябва непременно да сключи споразумение през следващата седмица с кредиторите си, за да получи част от последния транш заеми, възлизащ на 7,2 милиарда евро - в противен случай има риск страната да не може повече да погасява дълговете си. Досега, от началото на кризата през 2010 г. Гърция  е получила два последователни заема от ЕС и МВФ - 240 милиарда долара в замяна на план за драконовски икономии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com