Дачич: Сърбия няма да влошава отношенията си с Русия заради ЕС

18180
Дачич: Сърбия няма да влошава отношенията си с Русия заради ЕС

Сърбия иска да влезе в ЕС, но не смята да влошава отношенията си с Русия, заяви сръбският външен министър на фона на натиска от Брюксел Белград да хармонизира позициите си спрямо Москва с тези на съюза, предаде БГНЕС.

"Нашата цел е да станем страна членка на Европейския съюз. Но не за сметка на нашите отношения с приятелите ни, които не са членове на съюза", заяви Ивица Дачич след разговор с руския си колега Сергей Лавров в Москва. Той каза още, че Москва не оказва никакъв натиск на Белград относно европейския му избор, след като Сърбия, която е исторически съюзник на Русия, започна през януари преговори за присъединяване към ЕС.

Дачич увери, че разговорите по енергийните въпроси ще продължат между Сърбия и Русия след анулирането от Москва на проекта за газопровод "Южен поток", който трябваше да доставя руски газ на Европа, преминавайки през страната. "Сърбия се нуждае от този проект, той гарантира енергийната й сигурност. Днес имаме доставки, които преминават само през Украйна", подчерта Дачич и призова за продължаване изпълнението на стратегическия проект.

През ноември Белград се ангажира по искане на Брюксел да хармонизира "постепенно" позицията си спрямо Русия с тази на ЕС, най-вече по въпроса за санкциите. След избухването на кризата в Украйна през ноември 2013 г. сръбската дипломация поддържа крехък баланс между спазването на задълженията си към ЕС с оглед кандидатурата за членство в съюза и запазването на добри отношения с Москва, която подкрепи Сърбия по редица чувствителни международни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа