Дали следващият генерален секретар на ООН ще бъде жена?

10479
Дали следващият генерален секретар на ООН ще бъде жена?
Снимка: Getty Images/Guliver

Следващият генерален секретар на ООН ще наследи „най-трудната работа в света“. Той или тя трябва да вдъхне нови сили на 70-годишната бленувана от Франклин Делано Рузвелт институция.

Залогът е голям - до 2050 година населението на земята ще се увеличи с 3 милиарда души, което ще застраши баланса на природните ресурси и ще създаде повече напрежение и насилие в целия свят. Наднационална институция, която подкрепя сътрудничеството и мира и помирява географските и половите различия, ще бъде още по-нужна.

Оланд ще награди Ирина Бокова с почетния легион

Френският президент Франсоа Оланд на 17 юли ще връчи най-големия френски орден Почетния легион на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина...

През април 2015 година асоциацията „Равенство сега“ започна кампания в подкрепа на половата равнопоставеност в изборния процес. След 20 хиляди писма до ключови фигури Общото събрание състави резолюция за половото равноправие.

В началото на 90-те години на 20 век мълчаливата тактика на ООН за регионална ротация насърчи справедливото представяне на регионите по света. Предишните лидери на ООН бяха избирани именно в този дух. Сега справедливостта и разнообразието могат да бъдат приложени и по отношение на половете. „Ако елиминираме половината световно население, бихме намалили значително шансовете си да намерим най-добрия генерален секретар“, казва британският посланик Матю Райкрофт. А кандидати жени не липсват.

„Не може да използваме извинението, че няма достатъчно квалифицирани жени, сред които да избираме“, казва Джийн Красно – преподавател от Йейл и експерт на ООН. Кампанията „Жена за генерален секретар“, която тя оглавява, изготви списък с изключителни жени от различни части на света, като начело на списъка са две представителки на региона, от който вероятно ще бъде избран следващият лидер на ООН – Източна Европа. Това са Ирина Бокова, директор на Юнеско, и Кристалина Георгиева – икономист и европейски комисар.

В списъка са още Кристин Лагард, Мишел Бачелет и Хелън Кларк.

Бокова предупреди за "културното прочистване" на ИД

Ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за кампания срещу "културното прочистване" на джихадистите от "Ислямска държава". В интер...

Скорошно проучване на вестника показва, че 96% от анкетираните смятат, че е време жена да застане начело на ООН.

The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа