Дания и Германия печелят най-много от единния европейски пазар

15600
Дания и Германия печелят най-много от единния европейски пазар
Снимка: Getty Images / Guliver

Дания и Германия са големите печеливши от създаването на единния европейски пазар. Това се твърди в анализ на фондацията „Бертелсман”.

Изследването обхваща периода 1992 – 2012 година и според него Дания печели по 500 евро на глава от населението от единния европейски пазар. За Германия показателят е 450 евро, но средният доход в Германия всъщност се е увеличил с 680 евро през последната изследвана година – 2012-та. Това означава, че преди две години БВП на Германия е с 2,3% по-висок, отколкото би бил, ако го нямаше единният европейски пазар.

България и Румъния с обща зеленчукова борса

България и Румъния ще работят по изграждането на обща зеленчукова борса в някой от крайдунавските градове. Това стана ясно от среща м...

Според проучването на „Бертелсман” всички 15 страни-членки на ЕС, които влизат в единния европейски пазар от 1992 година насам, отчитат ръст на БВП и на средния доход. Само при Люксембург не е ясно какво е положението, защото там липсват данни за определени периоди, пише The Local.

Очаквано в дъното на класацията за ползите от единния европейски пазар виждаме страни като Италия – 80 евро средно увеличение на доходите за периода 1992 - 2012 година, Испания – 70 евро, Гърция – също 70 евро, Португалия – със само 20 евро. Оказва се обаче, че най-назад е Великобритания – само 10 евро.

Все пак Гърция е уникалният случай. Ако се вземат само икономически показатели, южните ни съседи са увеличили доходите си със 70 евро средно. Но в реални показатели има спад от 190 евро, защото в картината се включва безпрецедентната икономическа криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа