Давутоглу предупреди ЕС: Не заклеймявайте исляма!

35985
Давутоглу предупреди ЕС: Не заклеймявайте исляма!

Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди Евросъюза заради започналото "заклеймяване на исляма" след атаките срещу изданието "Шарли ебдо", предаде БГНЕС.

Предупреждението, цитирано от турския вестник "Хюриет", бе отправено на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел. Давутоглу допълни още, че в подхода срещу мюсюлманите след атентата се крие сериозна опасност, която си проличава в демонстрациите на крайнодясната група в Германия ПЕГИДА.

По време на двустранните разговори Давутоглу и Туск са се съгласили, че ЕС и Анкара трябва да намалят своите различия и да си предложат повече сътрудничество в борбата срещу "Ислямска държава". Групировката владее значителни територии в съседната на Турция Сирия и в Ирак.

"Може и да имаме различни възгледи за карикатурите в "Шарли ебдо". Сигурен съм, че жители на ЕС също не са съгласни с това, което казват", заяви още Давутоглу.

Отношенията между Брюксел и Анкара бяха особено обтегнати през последните месеци заради ограниченията срещу редица медии и социални мрежи в Турция. През декември ЕС затвърди тона си заради коментара на президента Реджеп Ердоган ЕС "да си гледа собствената работа" и да не се бърка във вътрешните дела на страната.

По време на срещата Туск наблегна и на това, че Турция все още трябва да отговори на още много условия, за да се отвори нова глава в преговорите за членство в ЕС.

Предотвратен терористичен акт в Белгия

"Страхът трябва смени лагера си", заяви в четвъртък белгийският премиер Шарл Мишел по време на широка антитерористична операция на поли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа