Децата в Белгия ще може да носят фамилията на майка си

20130
Децата в Белгия ще може да носят фамилията на майка си
Снимка: Thinkstock

Децата в Белгия ще могат да носят фамилията на майка си, на баща си или на двамата едновременно и то в реда, който искат двамата родители. Досега те автоматично получаваха бащината фамилия.

След долната камара на парламента, в четвъртък и горната камара прие законопроекта, който променя Гражданския кодекс "за да установи равенството между жената и мъжа при пренасяне на фамилно име", съобщи АФП.

Според новия закон детето "носи фамилията на баща си, на майка си или съчетана от фамилиите на двамата в реда избран от тях". В последния случай в новата съставна фамилия влиза по една от фамилиите на родителите.

Дебатите се концентрираха около член, който предвижда в случай на несъгласие или отсъствие на избор, детето да носи бащината си фамилия".

Новият закон ще се прилага по принцип само за децата, които ще се родят или бъдат осиновени след влизането в сила на правилото. Но ще се допусне родители, които имат деца да могат да променят фамилията им, ако децата са под 18 годишна възраст и нямат вече пълнолетни сестри или братя.

Министърката на правосъдието Анеми Туртелбум приветства крачката напред, като подчерта, че Белгия бе "една от последните страни в Европа, в които жената не можеше до този момент да дава фамилията си на своето дете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа