Диалог между глухи

49060
Диалог между глухи
Снимка: Getty Images/Guliver

Западните страни обвиняват Москва за напрежението в Източна Украйна, докато Кремъл призовава Киев да спре „да използва сила срещу украинския народ”.
В неделя украинското правителство започна „контратерористична операция” срещу проруските активисти в източната част на страната. Москва веднага реагира, като призова Киев да спре „войната срещу собствения си народ” и свика извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН.

„Във войната, която Русия започна срещу Украйна, бе пролята кръв”, заяви временният украински президент Александър Турчинов в своя реч пред украинския народ. Той добави, че е наредил провеждането на „мащабна контратерористична операция с участието на въоръжените сили”, за да сложи край на безредиците.

Русия веднага отговори с критики срещу „престъпната заповед на Турчинов да се използва армията за потушаване на протестите”. Чрез говорител на руското външно министерство Москва отсъди, че „от Запада зависи дали гражданската война в Украйна ще бъде избегната”.

Междувременно, Москва свика в неделя вечерта извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, която се превърна в диалог между глухи. От една страна, Западът обвиняваше Русия, че дирижира напрежението в Източна Украйна. От друга, Москва призоваваше Киев да „спре да използва сила срещу украинския народ”.

Кримският сценарий

Събитията в Източна Украйна напомнят тези, които се случиха през март в Крим, когато полуостровът бе анексиран към Русия след намесата на неизвестни въоръжени групи – според всички наблюдатели руски войници – и спорен референдум.

„Няма да оставим Русия да повтори сценария от Крим”, обеща още Турчинов. И генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, и американският посланик в ООН Саманта Пауър, която заплаши Москва с нови санкции, направиха сравнение с Крим, като разкритикуваха „участието” на Москва в безредиците.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че започнатата в неделя контратерористична операция е била фокусирана върху Славянск, където въоръжена група превзе сградите на полицията и на силите за сигурност, издигайки руското знаме над зданията.

Фотограф на Агенция Франс прес свидетелства за цивилни автомобили със следи от куршуми по пътя край Славянск след инцидент, при който според местните власти и свидетели е загинал един човек. РИА Новости също потвърди информацията за една жертва сред цивилните граждани в града. И все пак фотографите на АФП не са станали свидетели на сражения в Славянск, над който кръжаха военни хеликоптери. Нападателите блокираха мост, водещ към града със 100 хиляди жители. В дъжда и студа проруски активисти се прегрупираха, за да защитават окупираните сгради.

В неделя демонстрации се проведоха в няколко града в Източна Украйна. Проруските демонстранти искат присъединяване към Русия или поне федерализацията на Украйна. От своя страна, Киев вижда в това заплаха от разпадане на страната и е готов единствено на „децентрализация” на властта.

АФП

Турчинов "за" референдум за федерация

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че е възможен референдум за превръщането на Украйна във федерация с големи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа