Днес изтича ултиматумът на "Газпром" към Украйна

10162
Днес изтича ултиматумът на "Газпром" към Украйна

Днес изтича ултиматумът на "Газпром" към Украйна. Преди три дни руският газов гигант заплаши, че може да отреже доставките на газ за Украйна в рамките на два дни, след като Киев не си е платил.

Украинската газова компания "Нафтогаз" твърди, че руската компания не е доставила газ, за който Украйна вече е платила. Според ръководителя на "Газпром" Алексей Милер Киев не е направила предварително плащане за газа. "Това до два дни ще доведе до пълно прекратяване на доставките, което създава сериозни рискове за транзита на газ към Европа", заяви Милер тогава.

"Газпром" заплашва да спре газа за Украйна

Руският газов гигант "Газпром" заплаши, че може да отреже доставките на газ за Украйна в рамките на два дни, след като Киев не си е п...

Доставките на газ за Украйна са жизненоважни не само за осигуряване на отопление и енергия през зимата, но и поради ключовата роля на Украйна като транзитна точка за руския газ към Европа.

Страните от Европейския съюз покриват една трета от нуждите си за сметка на вноса на руски природен газ. Половината от тези количества се транзитират през украинската газопреносна мрежа. За да намали транзитните рискове, Москва предлага изграждането на газопровода "Турски поток" с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ и хъб на гръцко-турската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа