Доброволческите батальони представляват опасност за Украйна

6668
Доброволческите батальони представляват опасност за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинските доброволчески батальони представляват опасност за станата си, властта на Киев към тях е твърде ограничена и правителството не може да ги подчини. Това пише немският в. Die Zeit.

Изданието припомня заявлението на военния министър Степан Полторак, че в зоната на операцията в Донбас "няма никакви доброволчески обединения", имайки пред вид, че всички подразделения, участващи в бойните действия, са включени в съставна на въоръжените сили.

Формално това е така, но на практика контролът върху тези формирования е твърде мним и това бе доказано от последните събития в село Широкое, недалеч от Мариупол. Там батальонът "Азов" отказа да напусне селото. "Този случай ясно показа къде свършва властта на Киев върху доброволческите батальони. Това крие много опасности", пише вестникът.

"Макар батальоните "Азов" и "Донбас" вече да принадлежат към Националната гвардия, те не могат лесно да бъдат контролирани, когато оценката на военната обстановка от лидерите им се различава от тази на армейското ръководство", добавя още "Ди Цайт".

Има и друг род проблеми: в редиците на "Азов" има нацисти, а батальонът "Айдар" бе уличен в мародерства.

Освен това богатите бизнесмени също имат влияние върху доброволческите батальони. И Киев не може да си позволи да действа твърде безкомпромисно срещу тях, тъй като прекомерният натиск на правителство като бумеранг ще рефлектира върху него", отбелязва още Die Zeit.

Порошенко обяви референдум за влизането на Украйна в НАТО

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в интервю за френската телевизия iTele, че въпросът за присъединяването на Украйна към НАТ...

В тази връзка на правителството в Киев му се налага да търси компромиси: контролът върху доброволческите батальони трябва да има своите рамки, в противен случай тези подразделения могат да се превърнат в сериозна заплаха за единството на Украйна, обобщава немският вестник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа