Донецката република отказва да проведе избори за президент

11392
Донецката република отказва да проведе избори за президент
Снимка: Getty Images

Донецката народна република няма да проведе в региона избори за президент на Украйна, които Върховната рада назначи на 25 май.

Това съобщи съпредседателят на президиума на Донецката народна република Денис Пушилин. "Разбира се, че ще игнорираме изборите. Не е правилно да участваме в тях. В настоящата ситуация е невъзможно да бъде избран президент, който да бъде приет и в западната, и в източната част на Украйна".

"Донецка област не е видяла очите на местния кандидат-президент Олег Царев и не считаме, че той представлява интересите на региона в Киев. Нямаме нищо против Царев, но да представлява нашите интереси той не би могъл. Не сме му предоставяли никакви пълномощия, а и той не представлява особено добре това, което сега става при нас", заяви още Пушилин.

Пушилин коментира и референдума за отделяне на Донецка област от Украйна и евентуалното й присъединяване към Русия: "Референдумът ще се проведе не по-късно от 11 май. Голяма е вероятността и референдумът в Луганска област да се проведе на същата дата. Въпросът към гласуващите ще бъде: "Поддържате ли държавната самостоятелност на Донецката народна република?"

По думите на Пушилин суверенитетът ще даде възможност на Донецка област да встъпи във федеративни или конфедеративни отношения с определена страна, независимо от географското й положение, в това число Русия и Украйна. "А можем да станем и независима държава, което обаче е малко вероятно. Но да, в теоретичен план е възможно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа