Дълбоко политическо разцепление в Украйна

60284
Дълбоко политическо разцепление в Украйна
Снимка: Gettyimages

Ново проучване на социологическата агенция „Галъп” показва големите разлики в начина, по който украинците и жителите на анексирания от Русия Кримски полуостров гледат на конфликта в Украйна. Като цяло, сред гражданите на Украйна се наблюдава силно разделение според мястото им на живеене и според това дали са етнически украинци или етнически руснаци.

В Източна Украйна сраженията между проруските бунтовници, които искат отцепване от Украйна, и правителствените сили са всекидневие, докато в Западна Украйна цари сравнително стабилно спокойствие.

Новото проучване на „Галъп” показва колко голяма е пропастта между Източна и Западна Украйна. Директорът на установената във Вашингтон организация „Фрийдъм хаус” Дейвид Крамър казва, че разцеплението в Украйна нараства. „Това, на което ставаме свидетели сега, е задълбочаване на разделението в резултат на руското влияние и руския натиск. Сега страната е по-разделена, отколкото беше преди събитията, които започнаха в Крим през март”, казва Крамър.

През април, месец след като Русия пое контрол върху украинската територия, от „Галъп” са интервюирали 1400 украинци и 500 жители на Крим. Проучването показва значително повече подкрепа към американската роля в настоящата криза в Западна Украйна, докато в източната и южната част на страната симпатиите към американската позиция са значително по-слаби, а в Крим те почти липсват.

Анкетьорът от „Галъп” Нели Есипова казва, че разцеплението сред украинците не е изненада. „През последните осем-девет години, когато събираме данни от Украйна, виждаме разделение в повечето аспекти от живота. От години анкетите за всяка политическа и дори икономическа ситуация показват различия между регионите и етническите групи, а правителството не обърна никакво внимание на това”, подчертава Есипова.

След анексирането на Крим проучване показа, че местните жители са изключително щастливи да са част от Русия, като почти три четвърти от анкетираните очакваха техният живот да се подобри. „Сега територията е част от Русия и вие виждате, че подкрепата към руското правителство е огромна”, казва тя.

От своя страна, Крамър смята, че с времето кримските жители може преосмислят одобрението си към Русия. „Бих посъветвал да се направи ново проучване сред жителите на Крим след известно време, за да видим дали животът наистина се е подобрил. Русия даде всякакви обещания, които ще й струват много пари, като например да увеличи заплатите и пенсиите. В икономически план на Русия няма да й е лесно да направи това”, казва Крамър.

Voice of America

Путин и Порошенко призоваха за мир в Украйна

Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Петро Порошенко се съгласиха с необходимостта от прекратяване на боевете в У...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа