ЕК: Русия не ни е уведомила официално за спирането на "Южен поток"

12572
ЕК: Русия не ни е уведомила официално за спирането на "Южен поток"
Снимка: Gettyimages

Позицията на Европейския съюз за "Южен поток" защитаваше европейските потребители срещу опасността от повишаване на цените на природния газ, заяви днес в Брюксел еврокомисарката по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, предаде БГНЕС.

"Нашата позиция беше насочена към защита на нашите потребители от опасността да се увеличат цените на газа", посочи Георгиева. Тя отбеляза, че Еврокомисията не се е стремяла да закрие проекта, а е настоявала той "да съответства на европейското законодателство и да осигурява допуск и на други компании с цел здравословна конкуренция на пазара".

От ЕК поясниха, че досега не са получили официална позиция от Москва относно спирането на проекта. Ние никога не сме били против "Южен поток", единствено искахме да бъдат спазени принципите на Третия либерализационен пакет, подчертават от Брюксел. Става въпрос за това доставчикът и операторът на тръбата да са различни субекти, както и да има свободен достъп на трети страни до газопровода.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция в Анкара, че"в сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток". "Тъй като досега не сме получили разрешение от България, Русия смята, че при тези условия реализацията на проекта не може да продължи. Ние не можем да започнем строителство, докато не получим разрешение от България", посочи руският президент.

По график следващата среща за "Южен поток" между участниците в проекта трябва да се проведе на 9 декември, т.е. следващият вторник.

Турция: Новите планове за "Южен поток" няма да попречат на ТАНАП

Турция и Русия ще проведат преговори по новите проекти следващата седмица. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа