ЕК: Южен поток не е приоритет за Европейския съюз

15539
ЕК: Южен поток не е приоритет за Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз не смята за приоритетен проекта за изграждане на газопровода "Южен поток". Това каза днес Сабина Бергер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

Тя отбеляза, че за момента в работната група, създадена в началото на тази година, се разменят единствено мнения по технически и юридически  въпроси. Преговори на политическо равнище още няма, каза Бергер и добави, че този политически процес е бил замразен заради действията на Русия в Украйна.

Русия: Продължава работата по „Южен поток”

Реализацията на "Южен поток" не е спирала. Русия води консултация с Европейската комисия във връзка с проекта. Това заяви руският минис...

"При разглеждането на този проект ние, разбира се, трябва да имаме предвид общия контекст на  отношенията между ЕС и Русия", подчерта тя.

Европейската комисия е упълномощена от шест страни-членки - Австрия, България, Гърция, Словения, Хърватия и Унгария, както и Сърбия, да преговаря с Русия за газопровода "Южен поток". Причината са несъответствията на проекта с Третия либерализационен пакет на ЕС.

В края на тази работна седмица Европейският парламент гласува необвързваща законодателна резолюция, с която поиска спиране на "Южен поток". Документът бе гласуван с 437 гласа „за", 49 против и 85 въздържали се. Резолюцията мина под натиска на ЕНП. Според мотивите "Южен поток" не спомага за енергийната диверсификация на Европейския съюз. Освен това спирането на проекта се разглежда като наказание за Русия заради намесата ѝ в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа